30. 05. 2016

V preteklem tednu so bili vlagatelji lahko navdušeni. Tečaji na ključnih delniških trgih so namreč v povprečju znatno porasli. K pozitivnemu tednu je pripeljala predvsem serija pozitivnih novic na drugi strani Atlantika. Boljša gospodarska rast od pričakovane in okrevanje na nepremičninskem trgu ter trgu dela sta samo nekateri izmed njih. Zaostala pa ni niti Evropa. Največje evropsko gospodarstvo, Nemčija, namreč še naprej robustno okreva, medtem ko zadnji podatki kažejo, da bo Združeno kraljestvo ostalo del Evropske unije.

V EURV zadnjem tednu (20.5.2016 - 27.5.2016)Letos (31.12.2015 - 27.5.2016)*
Svet - MSCI World* +2,91 % -1,65 %
ZDA - S&P 500* +2,98 % +0,20 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+3,44 %

-4,42 %
Japonska - Topix* +1,69 % -6,22 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +3,64 % -0,69 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Oči vlagateljev so bile v preteklem tednu usmerjene predvsem v ZDA. Za razliko od preteklih let, ko je bil za petek pred zadnjim majskim ponedeljkom značilen padec trgovalne aktivnosti (v ZDA je namreč zadnji ponedeljek v maju rezerviran za praznično obarvan dan spomina na padle pri vojaškem služenju domovini, kar mnogi izkoristijo za dopustniško obarvan podaljšan vikend), so tokrat vlagatelji svoja potovanja malenkost odložili. Predsednica ameriškega Fed-a Janet Yellen je namreč v petek popoldne na priznani ameriški univerzi Harvard predstavila poglede centralne banke glede prihodnje denarne politike. Izpostavila je, da razmere v gospodarstvu napredujejo, zato je v prihajajočih mesecih primerno pričakovati naslednji dvig osrednje obrestne mere. Vlagatelji so njene besede interpretirali kot napoved, da se utegne dvig zgoditi že na naslednjem rednem srečanju FED-a, ki bo sredi junija.

Razloge za zmanjševanje ohlapnosti ameriške denarne politike v prihajajočih mesecih in trenutno odlično razpoloženje na delniških trgih gre iskati v dobrih ekonomskih kazalcih. V preteklem tednu je tako vlagatelje pozitivno presenetil popravek ameriške gospodarske rasti v prvem četrtletju leta. Rast bruto domačega proizvoda (BDP), prevedenega na letno raven, je tako namesto prej ocenjenih 0,5 % glede na preteklo četrtletje znašala 0,8 %, kar je sicer vse prej kot odlično, a vseeno opazno bolje od prvotnih ocen. Veter v hrbet rasti BDP bi v drugem četrtletju lahko predstavljal nepremičninski trg. V aprilu je namreč prodaja novih domov znatno pozitivno presenetila. Prodanih je bilo namreč kar 619 tisoč domov (analitiki so denimo pričakovali le 523 tisoč), kar je najvišja raven v zadnjih osmih letih. Okrevanje na nepremičninskem trgu ni presenečenje, če v zgodbo vključimo še trg dela. Tudi ta v ZDA nadaljuje z okrevanjem. V tednu, ki se je zaključil 21. maja, je bilo namreč število novih prosilcev za pomoč v času brezposelnosti nižje od pričakovanj analitikov (268 tisoč namesto pričakovanih 275 tisoč).

Za dobro voljo v Evropi sta poskrbeli dve največji evropski gospodarstvi. Nemčija je poskrbela za dobro gospodarsko sliko. Njen BDP je namreč v prvem četrtletju porasel za 0,7 % glede na prejšnje četrtletje, kar je najvišja rast v zadnjih dveh letih. Omenjena rast je bila sicer v skladu s pričakovanji analitikov, a je vlagatelje razveselilo dejstvo, da so k rasti prispevali različni elementi – od zasebne potrošnje in investicij pa vse do gradbeništva. Po mnenju nemške centralne banke prav omenjeno splošno okrevanje daje dobro podlago za rast tudi v prihodnje. Združeno kraljestvo je za razliko od Nemčije poskrbelo predvsem za znižanje tveganj. Verjetnost Brexita je po zadnjih anketah namreč upadla, kar nakazujejo tudi podatki na dolžniškem segmentu kapitalskega trga ter valutnem trgu. Obseg izdaj novih obveznic, denominiranih v funtih, je namreč v zadnjih treh tednih znatno presegel tistega v preteklih petih tednih, pribitki za kreditno tveganje pa so upadli celo bolj kot pri primerljivih evrskih podjetniških obveznicah. Tudi funt se je v primerjavi z evrom in ameriškim dolarjem okrepil.

Na podjetniškem parketu je bilo v zadnjem obdobju opaziti poplavo povezav med avtomobilskimi proizvajalci ter ponudniki storitev alternativnih taksi prevozov. Po vzoru Volkswagna in General Motorsa, ki sta se povezala z družbama Gett in Lyft, je Toyota prejšnji teden vstopila v lastništvo največjega med njimi – Uber. Očitno omenjeni spletni portali spreminjajo način uporabe vozil, zato ne preseneča, da želijo največji avtomobilski proizvajalci iz prve roke izvedeti, kako.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja