30. 10. 2017

Pretekli teden je vlagateljem narisal nasmeh na obraze. Vrednosti indeksov vseh ključnih kapitalskih trgov so namreč teden zaključile opazno nad izhodiščnimi vrednostmi. K rasti tečajev na delniških trgih so v pomembni meri prispevali napoved Evropske centralne banke o nadaljnjih ukrepih, nadaljevanje robustne ameriške gospodarske rasti, japonske volitve ter dobre objave poslovnih rezultatov nekaterih največjih svetovnih družb.

V EURV zadnjem tednu (20.10.2017-27.10.2017)Letos (31.12.2016-27.10.2017)*
Svet - MSCI World* +1,64 % +7,94 %
ZDA - S&P 500* +1,91 % +6,61 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,87 %

+12,14 %

Japonska - Topix* +3,51 % +10,75 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,82 %

+19,73 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Oči vlagateljev so bile v preteklem tednu usmerjene v Frankfurt. Vlagatelji so namreč nestrpno pričakovali napoved ECB o nadaljnjih ukrepih te evropske denarne ustanove, saj se trenutni program odkupa obveznic v vrednosti 60 milijard EUR mesečno izteče konec leta 2017. Pričakovanja tržnih udeležencev so bila, da bo ECB nadaljevala z omenjenim programom, a nekoliko znižala vrednost denarnih spodbud. Predsednik ECB, Mario Draghi, vlagateljev ni razočaral. ECB je namreč podaljšala omenjeni program za 9 mesecev, a hkrati razpolovila vrednost mesečnih odkupov obveznic (na 30 milijard EUR). Dodatno je ECB ohranila ključne obrestne mere nespremenjene ter zagotovila, da bo v primeru gospodarskega zastoja v Evropi ponovno povišala vrednost odkupov obveznic ali podaljšala program. Evro je zaradi napovedi o nadaljevanju ohlapne denarne politike posledično izgubil približno 1,5 % vrednosti nasproti ameriškemu zelencu, kar je pozitivno vplivalo predvsem na vrednost naložb evropskih vlagateljev v neevrskih valutah.

Zmagovalec preteklega tedna je bil japonski delniški trg. Za pravo malo evforijo so poskrbele predčasne volitve, na katerih je stranka trenutnega predsednika vlade pometla s konkurenco. Liberalni demokrati so tako skupaj z manjšim koalicijskim partnerjem dobili več kot dve tretjini parlamentarnih sedežev. Omenjena zmaga je znatno povečala možnosti Shinza Abeja, da prihodnje leto dobi nov mandat na čelu liberalnih demokratov, posledično pa tudi kot predsednik vlade, kar so vlagatelji glede na njegovo dosedanjo politiko, usmerjeno k rasti, ocenili kot izredno pozitivno.

Na drugi strani Atlantika je za veter v hrbet donosnostim poskrbelo nadaljevanje izredno robustne gospodarske rasti največjega svetovnega gospodarstva. Po prvih ocenah je bruto domači proizvod (BDP) v 3. četrtletju na letni ravni porasel za 3 %, kar je preseglo pričakovanja analitikov (2,6 %). K omenjeni rasti so v največji meri prispevali potrošnja gospodinjstev, ki je prav tako porasla več od pričakovanj trga (2,4 %, analitiki pričakovali 2,1 %), investicije podjetij v opremo ter neto izvoz. Pri analizi podatkov o nadaljevanju gospodarske rasti ZDA ne smemo zanemariti dejstva, da sta bila v ZDA v 3. četrtletju dva katastrofalna orkana, Harvey in Irma, ki sta negativno vplivala poslovanje družb in splošno gospodarsko aktivnost, zato so s tega vidika podatki za 3. četrtletje še toliko bolj pozitivni, dodatno pa gre pričakovati, da bo v naslednjih četrtletjih prisoten določen pozitiven vpliv, povezan z obnovo prizadetih področij.

V podjetniški sferi je v preteklem tednu blestel Amazon. Trgovski spletni velikan je objavil podatke o poslovanju za 3. četrtletje. Vlagatelje je predvsem zanimalo, kako uspešen je bil Amazon pri integraciji svojega dosedanjega največjega prevzema, verige supermarketov Whole Foods Market, v svojo spletno trgovsko zgodbo. Sodeč po podatkih o prihodkih in dobičku, ki so presegli pričakovanja analitikov, lahko sklepamo, da je Amazon uspešno vstopil v dodaten trgovski segment, kar ne nazadnje kaže tudi gibanje tečaja delnice. Le-ta je v preteklem tednu (izraženo v USD) porasel za 12 %, Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, pa je z omenjeno rastjo postal najbogatejši zemljan.

Pretekli teden je bil za vlagatelje zagotovo lepa popotnica za prihajajoči praznično obarvan teden.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja