08. 06. 2020

Pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih še kar vztraja in tudi pretekli teden ni bil izjema. Delniški tečaji na ključnih kapitalskih trgih so namreč v povprečju izrazito porasli. K pozitivnemu gibanju tečajev so v največji meri pripomogla pričakovanja tržnih udeležencev o hitrem odboju gospodarske aktivnosti, za dodaten nasmeh na obrazih vlagateljev pa je poskrbel še podatek o stanju na ameriškem trgu dela ter napoved Evropske centralne banke (ECB) o dodatnih denarnih spodbudah.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (29.5.2020-5.6.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-5.6.2020)

Svet - MSCI World*

+3,77%

-3,36%

ZDA - S&P 500*

+3,16%

-0,81%

Evropa - DJ STOXX 600*

+7,16%

-8,30%

Japonska - Topix*

-0,45%

-6,55%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+6,04%

-9,76%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Za pozitivno okolje so v preteklem tednu v največji meri poskrbela pozitivna pričakovanja tržnih udeležencev o hitrosti in obsegu gospodarskega okrevanja. Vlagatelji namreč verjamejo, da bo vrnitev na »predkoronske« ravni hitrejša, kot je bilo sprva pričakovano. Zastoj gospodarske aktivnosti je bil predvsem prehodne narave, kjer ni prišlo do večje strukturne škode, ki bi opazno omejila gospodarski potencial. Anketni indeks proizvodne in storitvene aktivnosti v EMU (Markit PMI) je tako z aprilske katastrofalne vrednosti 13,6, pri čemer vrednost 50 predstavlja mejo med porastom oziroma upadom gospodarske aktivnosti, porasel na majskih 31,9, kar je opazno preseglo pričakovanja analitikov (30,5). Nič manj pozitiven zaradi pesimizma ni bil tudi podatek z evropskega trga dela. Stopnja brezposelnosti je v EMU v aprilu res porasla z marčevskih 7,1 % na 7,3 %, a je potrebno izpostaviti, da so vlagatelji pričakovali opazno večje število izgubljenih delovnih mest (8,2 %). Potrošnik ni v tako slabem položaju in to potrjuje tudi podatek o obsegu maloprodaje, ki je v EMU v aprilu na mesečni ravni upadel za 11,7 %, kar je bilo opazno bolje od napovedanih 15,0 %.

Za dodatno strelivo je v preteklem tednu v EMU poskrbela ECB, saj je opazno povišala vrednost programa odkupa obveznic zaradi koronakrize (t.i. PEPP), in sicer s 700 milijard EUR na 1.350 milijard EUR, dodatno pa je tudi podaljšala časovno veljavnost omenjenega programa do junija 2021, po potrebi pa tudi dlje, če razmere na gospodarskem področju ne bodo dovolj dobre. Omenjena objava je pozitivno vplivala predvsem na cene italijanskih in španskih državnih obveznic in negativno na cene nemških.

Na drugi strani Atlantika so ob umirjanju števila primerov koronavirusa za potencialno tveganje poskrbeli nemiri, ki pa zaenkrat niso v večji meri negativno vplivali na gibanje tečajev na kapitalskih trgih. Podobno kot v EMU je tudi v ZDA za nasmeh na obrazih vlagateljev poskrbel podatek o stanju na ameriškem trgu dela. V ZDA je bilo v maju oblikovanih 2,5 milijona novih delovnih mest oziroma zaposlitev v nekmetijskem sektorju, medtem ko so vlagatelji pričakovali izgubo dodatnih 7,5 milijona delovnih mest. Stopnja brezposelnosti je tako posledično nepričakovano upadla z aprilskih 14,7 % na majskih 13,3 %, pri čemer so vlagatelji pričakovali znaten porast omenjene stopnje (19,0 %). Omenjeni ugodni makroekonomski podatki so poskrbeli, da je tehnološki indeks Nasdaq tekom petkovega trgovalnega dne celo dosegel zgodovinsko najvišjo vrednost.

V podjetniški sferi je za konec nekega zgodovinskega obdobja poskrbel letalski prevozniški velikan Lufthansa. Tečaj delnice omenjene družbe je v letošnjem letu izgubil več kot tretjino vrednosti, zaradi česar je tržna kapitalizacija upadla na 5,2 milijard EUR, kar ne zadošča za položaj med elitno trideseterico največjih nemških družb, katerih delnice sestavljajo osrednji nemški borzni indeks DAX. Nemška borza je javnost tako že obvestila, da bo delnico Lufthanse po 32. letih neprekinjenega članstva v omenjenem indeksu nadomestila delnica nepremičninske družbe Deutsche Wohnen AG.

V preteklem tednu so kapitalski trgi vlagateljem pokazali, kako pomembna so pričakovanja oziroma odstopanje od njih. Pozitivna presenečenja so tista, ki skrbijo za opazne pozitivne premike delniških tečajev.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja