04. 08. 2014

Borzni indeksi so v preteklem tednu v povprečju izgubili tretjino letošnje donosnosti. Razloge za pesimizem vlagateljev gre v največji meri pripisati Argentini, ki se je po 13 letih ponovno znašla pred pragom bankrota, nadaljevanju težav portugalske banke Espirito Santo ter novim gospodarskim sankcijam Evropske Unije proti Rusiji. Ob pestrem dogajanju so se v ozadju zanimanja vlagateljev nekoliko izgubile sicer solidne objave o stanju ameriškega gospodarstva.

RegijaV zadnjem tednu (25.7.2014-1.8.2014)Letos (31.12.2013- 1.8.2014)*
Svet - MSCI World -2,45% +5,43%
ZDA - S&P 500 -2,70% +6,93%
Evropa - DJ STOXX 600 -2,94% +1,11%
Japonska - Topix -0,62% +3,69%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,74% +8,55%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V središču pozornosti vlagateljev se je v preteklem tednu znašla Argentina. Konec julija je namreč potekel rok, do katerega bi morala država poplačati 539 mio USD obresti upnikom oz. do katerega bi se morala argentinska država izvensodno pogoditi z lastniki v bankrotu leta 2001 nepoplačanih obveznic. Ker dogovor ni bil dosežen, je sodišče do nadaljnjega blokiralo tudi vsa ostala izplačila preostalim upnikom argentinske države. Bonitetna agencija Standard & Poor´s je posledično znižala bonitetno oceno države na ˝selektivni bankrot˝ (selective default), kar pomeni, da država sicer ostaja solventna, a zaradi specifičnih razlogov ne zmore pravočasno odplačevati svojih obveznosti. Argentina se sicer sooča z eno višjih stopenj inflacije na svetu, letos naj bi rast cen presegla 30 %, argentinski bruto domači proizvod pa naj bi se letos namesto za 1 % skrčil za 2 %. Naj poudarimo, da država sicer nima težav z likvidnostjo, bo pa tudi zgolj kratkotrajen zamik pri poplačilih upnikov pričakovano zvišal stroške zadolževanja argentinskih podjetij, okrepil pritisk na že tako šibko nacionalno valuto peso in še dodatno pospešil inflacijo v že tako gospodarsko oslabljeni državi.

Na evropskem parketu so po odložitvi poplačila dela kratkoročnega dolga članice skupine Espirito Santo, katere del je tudi druga največja portugalska banka istega imena, tokrat odmevali poslovni rezultati banke. Slednja je v drugem četrtletju zabeležila 3,5 mrd EUR izgube, zaradi česar je raven kapitala padla pod minimalno predpisano, sprejeta pa je bila odločitev o dokapitalizaciji banke in prenosu dela sredstev na slabo banko. Po 50 % padcu vrednosti cene delnice v minulem tednu so bile njene delnice umaknjene iz trgovanja. Dodatno negotovost vlagateljev je povzročilo zaostrovanje napetosti med EU in ZDA proti Rusiji oz. sprejetje novega paketa sankcij proti Rusiji. Sankcije, ki se med drugim nanašajo tudi na prepoved dostopanja ruskih bank na evropske kapitalske trge ter prepoved izvoza novih tehnologij v energetskem sektorju, bodo pričakovano poleg Rusije gospodarsko prizadele tudi evropske trgovinske partnerice.

Podatek o 4 % gospodarski rasti ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju, preračunano na letno raven, je pozitivno presenetil, saj je večina analitikov pričakovala le 3 % rast. Po težavah zaradi ostre zime v prvem četrtletju, ko je gospodarska rast znašala -2,1 %, slednje odraža okrevanje največjega svetovnega gospodarstva, kar potrjujejo tudi optimistični podatki o julijskih gibanjih na ameriškem trgu dela. Stopnja brezposelnosti je sicer porasla s 6,1 % na 6,2 %, kar pa je posledica dejstva, da je več Američanov poleti začelo iskati delo, s čimer se je povečalo število delovno aktivnega prebivalstva. Ob boljšem okrevanju od pričakovanj tako ni presenetljivo, da so centralni bankirji na zasedanju Odbora za odprti trg Ameriške centralne banke (FOMC) obseg mesečnih odkupov obveznic pričakovano oklestili s 35 na 25 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili, da ni potrebe po hitrem zviševanju ključne obrestne mere kljub izboljšani gospodarski dinamiki in zmanjševanju deflacijskih tveganj. Pričakovanja tako ostajajo nespremenjena, Fed naj bi pričel z dvigom obrestnih mer v začetku leta 2015, že oktobra letos pa naj bi politiko kvantitativnega sproščanja dokončno opustil.

Za konec posvetimo nekaj pozornosti še objavam poslovnih rezultatov družb za drugo četrtletje. Kar 76 % od 379 podjetij, ki so do sedaj že objavile rezultate poslovanja, je preseglo pričakovanja analitikov glede dobičkov družb. Med ameriškimi delnicami je minuli teden blestela družba P&G, katere rezultati so bili nad pričakovanji analitikov kot odraz uspešnega kleščenja stroškov in porasta cen rezil (Gillette). Britanska banka Royal Bank of Scotland je v drugem četrtletju ravno tako pozitivno presenetila, saj je vrednost delnice na račun 1,32 mrd GBP porasta operativnega dobička ob tej objavi poskočila kar za 12 %. 

Če v zadnjem mesecu geopolitične teme niso imele pomembnejšega vpliva na kapitalske trge, so se v preteklem tednu slednje močno odrazile tudi na borznem parketu. Povečana negotovost glede težav Argentine, stopnjevanja finančnih sankcij Rusiji ter vse bolj prisoten strah vlagateljev glede pričetka dvigovanja obrestnih mer bodo tudi v prihodnjih tednih krojili gibanje tečajev delnic.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja