18. 11. 2019

Vlagatelji so pretekli teden nestrpno čakali predvsem na novice o napredku pri pogajanjih med ZDA in Kitajsko. A svežih novic vlagatelji niso dočakali, so pa vseeno ostali optimistični glede možnosti sklenitve prvega dela dogovora še letos, kar se je tudi odrazilo v nadaljevanju rasti ključnih delniških indeksov.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (08.11.2019-15.11.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-15.11.2019)

Svet - MSCI World*

+0,37%

+28,48%

ZDA - S&P 500*

+0,63%

+31,26%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,20%

+24,44%

Japonska - Topix*

-0,29%

+21,68%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,80%

+15,48%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden so vlagatelji nestrpno čakali svežo informacijo o napredku v trgovinskih pogajanjih. Vlagatelji namreč že nestrpno čakajo, ali bomo še letos priča sklenitvi napovedanega prvega dela trgovinskega dogovora. Tako so v preteklem tednu s pozornostjo spremljali Trumpov govor pred poslovneži newyorškega gospodarstvenega kluba. A vlagatelji so ostali praznih rok, saj je predsednik Trump v svojem govoru ponovil le, da pogajanja dobro napredujejo. Hkrati je v svojem stilu tudi zagrozil, da bo Kitajska, če dogovor ne bo dosežen, deležna še višjih carin na uvoz.

Na stari celini sta pozitivno presenetili gospodarski objavi, da sta se tehnični recesiji izognili največji evropski gospodarstvi. Nemško gospodarstvo, ki se je v drugem četrtletju skrčilo za 0,2 % glede na četrtletje prej, je v tretjem četrtletju zabeležilo 0,1 % gospodarsko rast (analitiki so pričakovali 0,1 % upad). Tehnični recesiji pa se je izognilo tudi drugo največje evropsko gospodarstvo. Britansko gospodarstvo je po 0,2 % krčenju v drugem četrtletju v tretjem četrtletju zraslo (+0,3 % rast glede na predhodno četrtletje).

V nasprotju z razvitimi trgi so borze iz trgov v razvoju zabeležile visok tedenski padec. Na negativno donosnost so vplivali dogodki v Hongkongu, kjer so protivladni protesti, ki tam trajajo že pet mesecev, v preteklem tednu postali še nasilnejši. Večina protestov se dogaja predvsem v finančni in poslovni četrti, kjer protestniki blokirajo ulice in uničujejo javno infrastrukturo, kar negativno vpliva na gospodarstvo. Posledično je hongkonški delniški indeks izgubil 4,8 % vrednosti. Še nižjo, -6,7 % donosnost pa so zabeležile argentinske delnice. Vlagatelji namreč ne verjamejo, da bo novo izvoljeni predsednik Alberto Fernandez uspel spraviti državo, ki se utaplja v dolgovih, na zeleno vejo. Lastniki obveznic tako ne verjamejo, da bo država uspela poplačati svoje dolgove, zaradi česar desetletne dolarske obveznice na obvezniškem trgu kotirajo le še pri tretjini svoje vrednosti.

Nizke obrestne mere na obvezniškem trgu je pretekli teden izkoristila biofarmacevtska družba AbbVie, ki je izdala največji paket obveznic letos. Z izdajo so zbrali 30 milijard ameriških dolarjev, kar bodo uporabili za financiranje prevzema farmacevtske družbe Allergan. V podjetniški sferi pa je visoko rast tečaja zabeležila delnica Disneyja. Ta je namreč zagnal pretočno storitev za ogled filmov Disney+, ki naj bi bila resna konkurenca Netflixu. Disney naročnikom ponuja uspešnice, kot so Star Wars, in video produkcije Marvel, Pixar in National Geographic. Že prvi dan je družbi uspelo privabiti več kot 10 milijonov naročnikov, kar je več od pričakovanj vlagateljev, zaradi česar je tečaj delnice na dan objave porasel za 7,3 %, tečaj Netflixa pa upadel za 3%. Disneyjev cilj je, da v petih letih dosežejo od 60 do 90 milijonov naročnikov. Ob tako visoki številki novih naročnikov že prvi dan pa vlagatelji ocenjujejo, da bi ta cilj lahko družba dosegla veliko hitreje.

Nazaj