20. 06. 2016

Bob Geldof in ostali aktivisti za izstop Združenega Kraljestva iz EU so (začasno) izgubili na popularnosti, saj zadnje javnomnenjske ankete kažejo na večjo podporo zagovornikom članstva v EU. Delnice, predvsem evropske, so sledile dnevnemu razpoloženju državljanov v Združenem kraljestvu in po slabem začetku nadoknadile nekaj izgubljenega.

V EURV zadnjem tednu (10.6.2016 - 17.6.2016)Letos (31.12.2015 - 17.6.2016)*
Svet - MSCI World* -1,67 % -5,13 %
ZDA - S&P 500* -0,23 % -1,43 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-3,49 %

-12,17 %
Japonska - Topix* -3,30 % -9,41 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,04 % -2,09 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Začetek minulega tedna je zaznamovala novica, da bo Microsoft prevzel podjetje LinkedIn. Le-ta bo za prevzem tega razmeroma mladega internetnega podjetja plačal 26,2 mrd USD (42 % premija glede na tečaj delnice LinkedIna dan pred novico o prevzemu), kar je jasno močno razveselilo delničarje ciljne družbe, ki so vsaj sodeč po predhodnem gibanju tečaja delnice počasi izgubljali potrpljenje s poslovnim modelom tega podjetja. Delnica je namreč od konca novembra lani do februarja letos izgubila 60 %.

Čeprav so prevzemi in združitve običajno dobri tudi za tečaje delnic na splošno, pa razsežnost tega posla ni bila dovolj, da bi vlagatelje odvrnila od trenutno vročih tem, predvsem od Brexita in dviga obrestnih mer v ZDA.  Ankete so v povprečju do sredine preteklega tedna še kazale na večinsko podporo državljanov Združenega kraljestva izstopu iz Evropske Unije. Ključni dogodek, ki je spremenil pričakovanja, je bil umor laboristične poslanke Jo Cox, ki je veljala za izrazito podpornico glasu »ostati«. Borze so po objavi novice dnevne padce spreobrnile v rast. Pozitivno naravnanost trgov so potrdile tudi javnomnenjske ankete v naslednjih dveh dneh, ki sedaj bo podatkih Bloomberga v povprečju kažejo na 45 % podporo obstanku v EU in 42 % podporo k izstopu. Temu so sledile tudi stavnice: še pred enim tednom je bilo, v primeru, da ste stavili za Brexit, za nagrado 1 dolarja potrebno plačati 47 centov, danes pa je za nagrado 1 evra potrebnih le 36 centov, kar mimogrede kaže na še večji premik v prid obstanka v EU, kot kažejo javnomnenjske ankete.

Borzam, in tokrat ne obratno, je sledila cena surove nafte, ki se je do četrtka pocenila kar 6 dni zapored, skupno pa za kar 8,6 %, preden je prejšnji petek zrasla za 3,83 % in se znova približala vrednosti 50 USD/sodček. Vsaj za zadnja 2 tedna lahko rečemo, da se nafta ne uvršča na naslovnice medije tako pogosto kot v dosedanjem poteku leta. Je pa raziskovalna agencija Wood Mackenzie, ki velja za eno bolj znanih analitskih podjetij na področju naložbenih surovin v enem izmed svojih rednih poročil izpostavila izjemno visoka znižanja napovedanih investicij v osnovna sredstva večjih svetovnih naftnih družb, kar naj bi po negativnem scenariju ohromilo prihodnjo rast dobičkov.

Če se ozremo po gospodarskih panogah, vidimo, da so v Evropi teden z rastjo zaključile zgolj delnice iz panoge osnovnih surovin, ostale panožne skupine pa so teden zaključile na nižjih vrednostih. Najmanj so se znižali tečaji delnic iz panoge javne oskrbe (elektrarne ipd.), ki so v obdobju petek-petek izgubile 1,2 % vrednosti, največ svojih prihrankov pa so izgubili lastniki nepremičninskih družb (-3,3 %). Zanimivo je, da tečaji delnic naftnih družb niso linearno sledili upadu cene surove nafte, saj so na tedenski ravni le-ti v povprečju upadli za 1,23 %, kar jih uvršča med najmanjše »luzerje« minulega tedna.

Slednje nasprotje je bilo še toliko bolj očitno v Severni Ameriki, kjer so merjeno s podskupino indeksa S&P 500, delnice naftnih družb zrasle za 3,2 %. Najdonosnejše izmed ameriških delnic so bile sicer tiste iz panoge rudarjev, ki so teden sklenile pri 7,6 % višji vrednosti. Zmanjšale so se torej tako možnosti za glas »zapusti« na britanskem referendumu kot tudi možnosti za več kot en letošnji dvig obrestnih mer v ZDA, kar je v drugi polovici tedna ugodno vplivalo na tečaje delnic. Novi teden se je začel še bistveno bolje, več o tem pa bomo povedali čez 7 dni. In še za tiste, ki dnevno spremljate tečaje (kar sicer odsvetujemo): referendum v VB je v četrtek, 23. 6.

Nazaj