22. 04. 2014

Guvernerka ameriške centralne banke (Fed) je minuli teden nakazala, da v bližnji prihodnosti še ne bo prišlo do dvigovanja obrestnih mer, kar je spodbudilo optimizem na borznem parketu. Analitike je pozitivno presenetil tudi podatek o okrevanju ameriške maloprodaje, ki kaže, da so spomladanske temperature ponovno zvabile kupce v trgovine. Spodbudne so bile tudi objave četrtletnih poslovnih rezultatov največjih ameriških bank in podatek o gospodarski rasti Kitajske.

RegijaV zadnjem tednu (11.4.2014-18.4.2014)Letos (31.12.2013- 18.4.2014)*
Svet - MSCI World +2,55% +0,37%
ZDA - S&P 500 +3,29% +0,67%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,11% +1,27%
Japonska - Topix +3,24% -7,67%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,23% 0,71%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Janet Yellen je v svojem govoru dejala, da Fed še vedno ne dosega obeh svojih temeljnih ciljev - polne zaposlenosti in cenovne stabilnosti. Po besedah guvernerke bo Fed posledično držala obrestno mero še naprej nespremenjeno, vse dokler ne bo opaziti bolj prepričljivega tempa pri zniževanju stopnje brezposelnosti ter višanja inflacije k ciljni. Kljub vztrajnemu približevanju omenjenima ciljema ta ostajata še vedno nekoliko oddaljena, saj je trenutna brezposelnost pri 6,7 % za več kot odstotno točko oddaljena od  zgornje meje, ki še velja za merilo polne zaposlenosti. Podobno velja tudi za trenutno inflacijo, ki v ZDA ne predstavlja večjega tveganja, saj z 1,5 % ostaja pod dvoodstotno ciljno inflacijo.

V preteklem tednu so vlagatelji optimistično ocenili vrsto makroekonomskih objav iz ZDA. Ena takšnih je bila ponedeljkova objava podatka o rasti prodaje na drobno, ki se je na mesečni ravni okrepila najbolj po septembru 2012. Kot kaže, je toplejše vreme spodbudilo ameriške potrošnike k nakupom, ki so jih zaradi snežnih neviht v začetku letošnjega leta morali le nekoliko prestaviti. Spodbuden pa je bil tudi podatek o 304 tisoč prošnjah za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA, kar je blizu vrednostim izpred sedmih let ter predstavlja dodaten signal, da največje svetovno gospodarstvo po rekordno mrzli zimi nadaljuje z okrevanjem.

Poleg spodbudnih makroekonomskih objav v ZDA so za navdušenje borznih vlagateljev poskrbeli tudi izvrstni poslovni rezultati ameriških bančnih gigantov Morgan Stanley in Goldman Sachs. Slednjemu je dobiček v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem upadel za približno 10 %, kar je precej manjši upad, kot so napovedovali analitiki. Finančni velikan se je dobro odrezal v segmentu investicijskega bančništva, kjer so četrtletni prihodki zabeležili največjo rast po letu 2007. Banka  Morgan Stanley pa je v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegla za več kot polovico višji čisti dobiček v medletni primerjavi. Dobri rezultati, ki so presegli pričakovanja vlagateljev, odražajo boljše poslovanje tako na področju trgovanja kot tudi upravljanja premoženja. Po drugi strani pa je za razočaranje preteklega tedna poskrbel tehnološki velikan Google, ki je z objavo prihodkov zaostal za napovedmi analitikov. Družba se namreč sooča z migracijo potrošnikov od segmenta prenosnih računalnikov k pametnim telefonom, ki Googlu prinašajo manj prihodkov iz naslova oglaševanja.

Na delniških trgih v razvoju pa je optimizem spodbudil tudi podatek o kitajski gospodarski rasti, saj so bili objavljeni podatki za prvo letošnje četrtletje (7,4 %)  malenkost boljši od pričakovanj (7,3 %). Kljub temu da se gospodarska rast Kitajske že dlje časa ohlaja, pa je bilo tokratno znižanje rasti glede na zadnje četrtletje v lanskem letu pričakovano, saj gospodarska rast te države v prvih mesecih tradicionalno upade zaradi dvotedenskega praznovanja kitajskega novega leta.

Preteki teden se je trgovanje na svetovnih borzah zaradi velikonočnih praznikov zaključilo že v četrtek, tako da borzni indeksi niso reagirali na ženevski dogovor med Rusijo in Ukrajino. Sicer je razpletanje rusko-ukrajinskega spora dolgoročno malo pomembno za svetovne borzne trge, ki ostajajo še naprej pozorni zlasti na morebitne spremembe monetarne politike centralnih bank in objave o dobičkih največjih podjetij.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja