16. 01. 2023

Po izjemno nestanovitnem lanskem letu in precejšnjih padcih tečajev delniških naložb je prva polovica januarja minila v znamenju dobrega razpoloženja med vlagatelji. Še več, ob pogledu na letošnje donosnosti ključnih delniških indeksov se lahko vprašamo, če je bila vsa zaskrbljenost tržnih udeležencev na finančnih trgih v zadnjih mesecih pretirana ali pa so si ob prehodu v novo leto zgolj pozabili sneti rožnata očala.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(6.1.2023 – 13.1.2023
)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 13.1.2023
)

Svet - MSCI World

+1,46%

+4,03%

ZDA - S&P 500

+0,91%

+3,10%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,84%

+6,56%

Japonska - Topix

+3,11%

+2,09%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+2,35%

+6,55%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Za dobro razpoloženje so poskrbele spodbudne makroekonomske novice. V ZDA se je inflacija na letni ravni z novembrskih 7,1 % decembra znižala na 6,5 %. Gre za umirjanje stopnje inflacije že šesti mesec zapored po vrhuncu sredi leta 2022, ki potrjuje, da je agresivno zvišanje obrestnih mer ameriške centralne banke (Fed) vsaj delno obrodilo sadove. Na mesečni ravni je inflacija upadla za 0,1 % in je posledica nižjih cen energije, poleg tega pa se je decembra upočasnila tudi rast cen hrane. Nižje cene energentov so med drugim vplivale tudi na ameriške potrošnike, ki so novo leto začeli z večjim optimizmom, kar kaže vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga meri Univerza v Michiganu. Glede na preliminarne rezultate raziskave se je vrednost omenjenega indeksa v prvih dveh tednih januarja povišala za 8,2 % z decembrskih 59,7 na 64,6. Tudi ameriški trg dela ostaja v dobri kondiciji, v ospredju zanimanja vlagateljev pa bodo v naslednjih tednih predvsem poslovni rezultati podjetij v zadnjem četrtletju leta 2022. Med prvimi so rezultate že objavile največje banke v ZDA, ki so dobro kapitalizirane, a se pripravljajo na zaostrene gospodarske razmere. Delnice JPMorgan Chase & Co., največjega ameriškega posojilodajalca, so v petek, potem ko je banka poročala o rasti dobička na četrtletni ravni za 13 %, na letni pa za 6 %, pridobile 2,7 % vrednosti.

Do sedaj objavljeni rezultati ne kažejo na splošna negativna presenečenja o poslovnih rezultatih, ob solidnih makroekonomskih objavah pa se je nestanovitnost na finančnih trgih vsaj začasno umirila. Vrednost indeksa VIX, ki meri pričakovano nihajnost indeksa S&P in s tem kaže pričakovanja borznih udeležencev o kratkoročni nestanovitnosti trgov, se je namreč v preteklem tednu znižala za skoraj 15 % in se trenutno nahaja na najnižji točki od lanskega januarja. Tudi izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva optimistično napoveduje sicer zahtevno leto, a je za svetovno gospodarstvo na vidiku okrevanje, svetovne recesije pa ne pričakuje, če bo Kitajska nadaljevala z rahljanjem omejitev zaradi pandemije in če se vojna v Ukrajini ne bo stopnjevala.

V preteklem tednu je se je vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem, ki je lani predstavljal varno pribežališče, zvišala za 1,7 %, s tem pa je evro napram dolarju dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 9 mesecih. Po drugi strani pa je vrednost evra v primerjavi z japonskim jenom na tedenski ravni upadla za 1,5 %. Slednje je tudi vzrok višje donosnosti japonskih delnic, merjene v evrih. Tudi delnice družb iz drugih azijskih držav, med njimi Južne Koreje, Hong Konga in Kitajske, so v povprečju zabeležile rast tečajev, k temu pa je pripomogel optimizem glede ponovnega odpiranja Kitajske, delno pa tudi podatki o inflaciji v ZDA. Posledično je MSCI indeks trgov v razvoju prestopil iz medvedjega v nov bikovski trend, saj je za 20 % presegel svojo najnižjo vrednost, doseženo v drugi polovici oktobra. Med posameznimi naložbami velja izpostaviti delnice družbe Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ki so se v preteklem tednu podražile za 8,7 %. Ekskluzivni dobavitelj čipov za Applove izdelke (iPhone, Mac) je namreč v zadnjem četrtletju 2022 zabeležil višjo rast dobička od pričakovanj analitikov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja