20. 01. 2020

Po nadvse donosnem letu 2019 borzna veselica še kar traja. Tako so pretekli teden vsi najpomembnejši ameriški indeksi končali na najvišjih zgodovinskih vrednostih. Rekordov pa se veselijo tudi vlagatelji v evropske delnice.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (10.1.2020-17.1.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-17.1.2020)

Svet - MSCI World*

+1,89%

+3,76%

ZDA - S&P 500*

+2,27%

+4,43%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,31%

+2,15%

Japonska - Topix*

-0,31%

+0,75%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,45%

+4,20%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Razloge za nadaljevanje navdušujoče rasti vrednostnih papirjev in vzajemnih skladov, ki vlagajo v delnice, lahko najdemo v nadpovprečnem optimizmu na kapitalskih trgih širom sveta. K dobremu vzdušju je pripomoglo zmanjšanje geopolitičnih tveganj. Na Bližnjem Vzhodu tako postaja vedno bolj jasno, da je tako v interesu Irana kot tudi ZDA zmanjšanje napetosti v sicer tradicionalno nemirnem območju. Preliminarne objave ekonomskih podatkov v ZDA kažejo, da se ameriški potrošnik tudi v januarju počuti zelo dobro. Hkrati je rast števila gradenj zasebnih nepremičnin v preteklem mesecu dosegla 13-letni vrh. Rastoče povpraševanje po novih nepremičninah izvira iz že omenjenega dobrega počutja potrošnikov, ugodnih obrestnih mer za dolgoročna stanovanjska posojila, rekordno nizke stopnje brezposelnosti in obljub ameriške centralne banke o nadaljevanju ohlapne denarne politike.

Tisti, ki spremljate Luko Dončića v ligi NBA, ste opazili, da skoraj vsako tekmo postavi kakšen rekord. Poleg odličnega slovenskega košarkarja imajo vsaj del zaslug za to tudi inovativni ameriški statistiki. Ko je govora o statistiki in rekordih: v Bank of America so izračunali, da je ameriški splošni borzni indeks S&P 500 le še 5 odstotkov oddaljen od zavidljivega rekorda, in sicer je na dobri poti, da doseže najvišjo rast brez vmesnega padca za vsaj 20 odstotkov. Rekordna neprekinjena rast trenutno znaša 417 odstotkov, za katero je indeks v devetdesetih letih prejšnjega stoletja potreboval devet let in pol.

Na stari celini so pozornost pritegnile izdaje državnih obveznic. Za nemške državne obveznice, ki veljajo za najbolj varne glede verjetnosti pravočasnega poplačila celotne glavnice, je bilo relativno malo zanimanja. Na drugi strani so se institucionalni vlagatelji pretekli teden skoraj »stepli« za nekoliko bolj tvegane obveznice Španije, ki je bila še pred leti znana kot članica neslavne skupine PIGS. Investitorji so želeli kupiti za 53 milijard EUR 10-letnih obveznic, medtem ko jim jih je Španija namenila zgolj za 10 milijard EUR. Za med so šle tudi italijanske 30-letne obveznice, ki jih je bilo na voljo kar 9-krat manj, kot so jih želeli kupci. V času, ko nemške 10-letne državne obveznice prinašajo negativno donosnost do dospetja, je razumljivo, da različni investitorji iščejo pozitivne donosnosti drugje, tako v manj varnih obveznicah kot tudi v delniških naložbah.

Zanimivo pri tem je, da se tudi profesionalnem vlagateljem zdi to najboljša izbira tudi zaradi znane monetarne prihodnosti nizkih oziroma negativnih obrestnih mer. Vseeno ne gre pozabiti, da se tudi v nadvse predvidljivem okolju občasno zgodi kaj nepredvidljivega.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja