15. 12. 2014

Večina ključnih borznih indeksov je pretekli teden zaključila v rdečih številkah. Razlogi za negativne premike se večinoma skrivajo v padcu cene nafte, ki je v preteklem tednu dosegla nov najnižji nivo po letu 2009, v obnovitvi politične negotovosti v Grčiji ter neuspehu Evropske centralne banke v drugi avkciji programa ciljno usmerjenih operacij dolgoročnega refinanciranja.

 

 

v EUR

V   zadnjem tednu                (5.12.2014-12.12.2014)

Letos                                                   (31.12.2013 - 12.12.2014)

Svet - MSCI World*

-4,91%

+11,63%

ZDA - S&P 500*

-4,78%

+19,92%

Evropa - DJ STOXX 600*

-5,82%

+0,69%

Japonska -Topix*

-1,93%

+5,67%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-6,04%

+3,60%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

   

Cena severnomorske nafte Brent je teden zaključila pri 61,65 USD, ameriška nafta WTI pa pri 58,17 USD za sodček, kar predstavlja že 40 % oziroma 35 % padec v letošnjem letu. K padcu sta prejšnji teden s svojimi napovedmi dodatno pripomogli tudi Deutsche Bank ter investicijska banka Morgan Stanley. Slednja je močno znižala napoved povprečne cene za sodček nafte Brent v letu 2015. Ceno po osnovnem scenariju po novem vidijo pri 70 USD, medtem ko je predhodna napoved znašala 98 USD, po neugodnem scenariju pa naj bi bila povprečna cena 53 USD. Dodatno je k nižanju cen nafte pripomogla še sprememba napovedi Mednarodne agencije za energijo (IEA), da se bo naslednje leto povpraševanje po nafti znižalo na 93,3 milijona sodčkov dnevno, medtem ko je bila predhodna napoved 93,6 milijona sodčkov na dan. Poleg tega opozarja tudi na nevarnost mednarodne finančne nestabilnosti v primeru, če bi nizke cene nafte začele predstavljati resne grožnje bankrota državam izvoznicam z Rusijo na čelu.

Veliko pozornosti je pritegnilo tudi dogajanje v Grčiji, kjer je grški predsednik vlade Antonis Samaras na hitro razpisal glasovanje o grškem predsedniku, ki ga izbirajo poslanci v parlamentu. Glasovanje je bilo sicer predvideno za naslednje leto, vendar bo na vrsti že ta teden, 17. decembra. S tem Samaras tvega predčasne volitve, v če predsednik v enem izmed treh glasovanj ne bi bil izvoljen, kar pa na trge prinaša novo negotovost glede nadaljnjega okrevanja Grčije. Grški delniški indeks je po objavi novice potonil za 12,8 %, donosnost na desetletno grško državno obveznico pa je poskočila na 8,16 %. Med delnicami so jo najslabše odnesle bančne, med njimi National bank of Greece (-20 %) in Attica bank (-26 %).

Samaras je predčasno glasovanje razpisal zaradi pomanjkanja podpore Bruslja glede proračuna za leto 2015. Finančni ministri območja evra so sicer potrdili podaljšanje pomoči Grčiji za nadaljnja dva meseca, vendar mora le-ta za pridobitev naslednjih 1,8 mrd EUR pomoči v tem času zaključiti pogajanja z Evropsko centralno banko, Evropsko komisijo in Mednarodnim denarnim skladom. Grčiji so naložili pospešitev izvajanja zadanih reform, saj dosedanji napori niso bili dovolj obsežni.

Na drugi strani pa se Evropska centralna banka še vedno ukvarja s težavami glede spodbujanja gospodarstva. Po treh mesecih je v okviru ciljno usmerjenih operacij dolgoročnega refinanciranja (TLTRO) ECB izvedla tudi drugo avkcijo. Banke so si tokrat za dobo skoraj 4 let po 0,15 % letni obrestni meri izposodile le nekaj manj kot 130 mrd EUR, kar je sicer nižje od pričakovanj pri približno 150 mrd EUR, sicer pa več kot v prvi avkciji (83 mrd EUR). Zaradi nezadovoljivega učinka tega ukrepa se ponovno krepijo pričakovanja po odločnejši izvedbi kvantitativnega sproščanja na zasedanju ECB 22. januarja prihodnje leto, vključno z neposrednim odkupovanjem državnih obveznic.

Nespremenjena reformna politika ostaja na Japonskem, kjer so včeraj potekale predčasne parlamentarne volitve, s katerimi je dosedanji premier Shinzo Abe na polovici svojega mandata na preizkus postavil svoj reformni program »abenomika«. Abeju oziroma njegovi stranki se obeta visoka zmaga z dvotretjinsko večino. Prve projekcije rezultatov namreč kažejo na 325 dobljenih sedežev v 475-članskem parlamentu.

Med podjetniškimi novicami naj izpostavimo še 8,4 mrd USD težak prevzem družbe Cubist Pharmaceutical Inc. s strani farmacevtskega velikana Merck & Co. Vrednost delnic prevzete družbe je prejšnji teden na ta račun pridobila 30% vrednosti.

Nejc Golob

upravitelj premoženja

Nazaj