02. 12. 2019

Ponovno se je v ospredju trgov znašla trgovinska vojna, za najbolj pomembno novico tedna je poskrbela Kitajska, kjer se pripravljajo ukrepi za zaščito intelektualne lastnine. Podjetniški svet je v preteklem tednu zaznamovala povišana prevzemna aktivnost.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (22.11.2019-29.11.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-29.11.2019)

Svet - MSCI World*

+0,92%

+29,55%

ZDA - S&P 500*

+1,11%

+32,69%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,88%

+24,94%

Japonska - Topix*

-0,11%

+22,04%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,72%

+14,94%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V poslednjem tednu novembra so ameriške borze ponovno postregle z novimi rekordi. Za pozitivno vzdušje ter rast tečajev je v pričetku tedna poskrbela Kitajska, ki je v ponedeljek naznanila namero uvedbe novih regulatornih ukrepov, povezanih z zaščito intelektualne lastnine. Kitajska bi z izvedbo omenjenih ukrepov ugodila enemu od ključnih zahtevkov ZDA in s tem svetovno gospodarstvo približala k (začasnemu) zaključku trgovinske vojne. Na račun pozitivne novice s Kitajske je bilo moč opaziti občutno rast delniških tečajev podjetij iz panoge polprevodnikov, ki je posebej izpostavljena težavam zaradi (ne)zaščite intelektualne lastnine na Kitajskem. Tečaji delnic Texas Instruments, Nvidia in Micron so tako pretekli teden v evrih porasli za okvirno 3 %. Za ohlajanje pozitivnega vzdušja so ob koncu tedna poskrbele ZDA, saj je Trump potrdil predlog zakona, katerega osrednji namen je izrazitev podpore demokraciji v Hong Kongu, s čimer so bile po pričakovanjih deležne kitajskih kritik, kar je rahlo ohladilo optimizem povezan z zaključkom trgovinske vojne.

Za odmevnejše novice na ravni podjetij so poskrbele družbe Charles Schwab, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton in Novartis. Prva družba, ki je eno največjih borznoposredniških družb v ZDA, je potrdila govorice, da namerava s ponudbo 23,6 milijarde evrov prevzeti konkurenčno družbo TD Ameritrade. Kot zanimivost gre omeniti, da je ravno družba Charles Schwab ob koncu septembra z najavo, da bo pričela strankam ponujati ničelne stroške trgovanja, poskrbela za občuten padec tečajev konkurenčnih borznoposredniških družb, med njimi tudi TD Ameritrade. Medtem je družba LVMH, ena od vodilnih družb v panogi luksuznih dobrih, trgom sporočila, da je uspešno zaključila pogajanja za nakup znamenitega, več kot 180 let starega ameriškega proizvajalca luksuznega nakita Tiffany & Co za vrtoglavih 14,7 milijarde EUR, kar predstavlja rekordno številko tako za prevzemnika kot tudi panogo. Slovencem dobro poznana farmacevtska družba Novartis je z 8,8 milijarde evrov velikim prevzemom ameriške družbe The Medicines Company dodatno popestrila prevzemno pester teden.

Za pozitivne makroekonomske novice je v zadnjem tednu poskrbela Nemčija, kjer so po podatkih inštituta GfK v novembru zabeležili rast potrošniškega sentimenta. Robustnost potrošniškega sentimenta v državi nosi dobršen del zasluge, da se je tamkajšnje gospodarstvo v tretjem četrtletju izognilo vnovičnemu krčenju. Za dodatno pozitivno novico je poskrbel tudi trg dela največjega evropskega gospodarstva, število brezposelnih je v novembru namreč nepričakovano upadlo za 16.000 in s tem tudi obudilo upanje na bližajoč konec upada aktivnosti v predelovalnih industrijah. Tudi podatki spletne prodaje na dan petkovega »Black Friday« v ZDA so navdušili analitike, samo v enem dnevu so ameriški potrošniki kupili za kar 6,7 milijarde evrov blaga, pri čemer so mobilni telefoni predstavljali kar 40% omenjene prodaje. Prodaja na znameniti dan je beležila kar 19,6-odstotno rast v primerjavi z lanskim letom in je bila druga najvišja dnevna spletna prodaja takoj za lanskoletnim »Cyber Monday«.

Nazaj