28. 07. 2014

Rezultati za letošnje drugo četrtletje so na kapitalskih trgih zasenčili nadaljevanje geopolitičnih napetosti, predvsem poglabljanje spopadov v Gazi ter napovedane dodatne gospodarske sankcije proti Rusiji, ki jih pospešeno pripravlja Evropska unija. Ključni delniški indeksi so tako na krilih večinoma solidnih objav o dobičkih podjetij teden zaključili v zelenem območju.

RegijaV zadnjem tednu (18.7.2014-25.7.2014)Letos (31.12.2013- 25.7.2014)*
Svet - MSCI World +0,90% +8,07%
ZDA - S&P 500 +0,68% +9,90%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,67% +4,17%
Japonska - Topix +1,68% +4,34%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +2,13% +10,46%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V povezavi z ukrajinsko krizo velja pri pregledu dogajanja preteklega tedna izpostaviti predvsem pripravo seznama novih sankcij proti Rusiji in odstop ukrajinske vlade. Ukrajinski premier Jacenjuk je namreč zaradi razpustitve vladajoče koalicije in blokade vladnih pobud sporočil svoj odstop, kar je še dodatno povečalo negotovost ob že tako veliki gospodarski in politični krizi. Zaradi vpletanja Rusije v ukrajinsko krizo pa Evropska unija pripravlja seznam ekonomskih sankcij na različnih področjih. Poleg embarga na orožje in sankcij v energetskem sektorju je med predlogi tudi omejitev dostopa ruskim bankam v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, dodatno pa je bil objavljen še seznam oseb, ki jih je doletela kazen v obliki zamrznitve premoženja na območju EU ter prepoved vstopa v EU.

Rusko-ukrajinska kriza pa kljub zaostritvi na borzno dogajanje v minulem tednu ni imela znatnejšega učinka. Ob pomanjkanju pomembnejših gospodarskih podatkov so bile v ospredju zanimanja vlagateljev objave poslovnih rezultatov družb, tako v ZDA kot v Evropi. Med ameriškimi družbami sta za pozitivno presenečenje poskrbela Apple in Facebook. Prihodki slednjega so se v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povišali za 61 %, predvsem zaradi višjih prihodkov od oglasov na mobilnih napravah. Prihodki ameriškega tehnološkega velikana Apple so v minulem četrtletju prav tako zrasli, dobiček pa je bil višji za 12 %. Nižje povpraševanje po tabličnih računalnikih je uspešno nadomestila višja prodaja mobilnih telefonov in računalnikov, kar kaže na to, da Apple uspešno konkurira ostalim proizvajalcem mobilnih naprav, kot je denimo Samsung. Po drugi strani je slabše rezultate objavil Microsoft, ob sicer povišani prodaji pa je zaradi hitrejše rasti operativnih stroškov izgubo zabeležil spletni trgovec Amazon.

Zadnji makroekonomski podatki za območje z evrom kažejo mešano sliko. Medtem ko so preliminarne ocene gospodarske aktivnosti evroobmočja (PMI indeks) za mesec julij spodbudne, saj sta se tako proizvodni kot tudi storitveni sektor okrepila, pa je vrednost indeksa poslovne klime v Nemčiji, ki ga meri inštitut Ifo, upadla tretji mesec zapored. Nekoliko nižje zaupanje v gospodarstvo in zmanjšan optimizem glede prihodnjega poslovanja nemških podjetij je med drugim posledica geopolitičnih sporov, zaradi katerih se razmere na ruskem trgu slabšajo, kar negativno vpliva ne le na nemške, temveč tudi na preostale evropske izvoznike. Omenjeno se je odrazilo tudi na tečaju evra, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnil na osemmesečno dno.

Nekoliko boljše novice so v preteklem tednu prišle s Kitajske, kjer podatki o industrijski proizvodnji (HSBC/Markit Flash PMI) kažejo na nadaljnje pozitivne učinke stimulativnih ukrepov tamkajšnje vlade. Indeks se je v juliju povzpel na najvišjo vrednost v zadnjem letu in pol, zaradi višje proizvodnje pa so se povečale možnosti za dosego vladnega cilja 7,5-odstotne gospodarske rasti v letu 2014. Drugo največje svetovno gospodarstvo se proti ohlajanju rasti bori z višjim trošenjem, predvsem na področju infrastrukturnih projektov, ter z nižanjem davkov. A pri tem ne gre spregledati pomislekov o napihovanju gospodarskega in finančnega balona. Številne kitajske banke se namreč spopadajo
z likvidnostnimi težavami, zadolženost lokalnih oblasti pa je vse višja.

Pogled na tedenske donosnosti svetovnih delniških indeksov dokazuje, da trenutni medijsko izpostavljeni spopadi (zaenkrat) nimajo pomembnejšega vpliva na razpoloženje vlagateljev na kapitalskih trgih. Kljub vsemu pa nevarnost finančno-gospodarske vojne med EU in Rusijo ostaja, razplet dogajanja v Ukrajini pa bo eden od nezanemarljivih dejavnikov gibanja tečajev delnic evropskih podjetij. Ta teden bo sicer ob objavah o poslovanju družb pozornost vlagateljev predvidoma usmerjena predvsem na podatke o stanju trga dela in gospodarski rasti ZDA v drugem četrtletju ter na zasedanje Odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC), gospodarskih objav pa ne bo manjkalo niti na stari celini.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja