29. 09. 2014

Napad na samooklicano islamsko državo v Siriji in Iraku, postopno prilagajanje pričakovanj o dvigu obrestnih mer v ZDA že prihodnje leto, popuščanje gospodarskega okrevanja v območju evra in iPhone, ki se zvije kot banana, so ključni elementi, ki stojijo za padci delniških tečajev v prejšnjem tednu. Ta teden bo pozornost usmerjena na podatek o septembrski inflaciji v območju evra in zasedanju ECB, ki sledi v četrtek.

RegijaV zadnjem tednu (19.09.2014-26.9.2014)Letos (31.12.2013- 26.09.2014)*
Svet - MSCI World -0,75% +11,73%
ZDA - S&P 500 -0,25% +16,58%
Evropa - DJ STOXX 600 -1,78% +4,28%
Japonska - Topix +0,79% +6,90%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,74% +10,97%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

September z zgodovinskega vidika ni med boljšimi meseci za delniške trge, saj je ameriški indeks S&P 500 od leta 1971 v devetem mesecu v povprečju izgubil slab odstotek vrednosti. Ena izmed širše sprejetih razlag v sferi vedenjskih financ pravi, da je to posledica običajno skromnejšega prometa v poletnih mesecih, investitorji pa s prodajami večjih pozicij v svojih portfeljih odlašajo do konca poletnih dopustov. Do izteka septembra nas ločita še dva trgovalna dneva, padec vrednosti delniških tečajev na tedenski ravni v prejšnjem tednu pa je poglobil mesečno izgubo indeksa S&P 500 na skoraj odstotek (v lokalni valuti ameriški dolar).

Med kopico široko spremljanih ekonomskih in geopolitičnih objav pa razloge za premike na borzah z lahkoto najdemo drugje. Druga revizija rasti ameriškega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju je pokazala, da se je BDP na četrtletni osnovi okrepil za 4,6%, kar je za 0,4 o.t. več od predhodne ocene. Slednje je v povezavi z drugimi dobrimi izidi ekonomskih objav, med katerimi je izstopal rezultat o avgustovski prodaji novih domov, spodbudilo nadaljnjo rast ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Tečaj EUR/USD je najnižji nivo v minulem tednu dosegel pri razmerju 1,2677 dolarja za evro, kar je najmanj od novembra 2012. Ameriška zakladnica, ki sicer tovrstne dražbe izvaja na dnevni ravni, je minuli teden za novo izdani državni dolg morala ponuditi najvišje obresti v zadnjih letih. Podobno so povečana pričakovanja o dvigu obrestnih mer v ZDA že prihodnje leto spodbudila rast donosnosti do dospetja 10-letne državne obveznice za 18 bazičnih točk od začetka meseca, kar predstavlja tretji največji porast donosnosti državnih obveznic med 25 razvitimi trgi, več sta porasli zgolj donosnosti na grški in singapurski javni dolg.

Povečan pritok v kapitalski del plačilne bilance ZDA pa je seveda tesno povezan z območjem evra, kjer so pričakovanja glede spodbud monetarne politike nasprotna tistim onkraj Atlantika. V govoru pred evropskim parlamentom v ponedeljek je predsednik ECB Mario Draghi sporočil, da je Evropska centralna banka že povsem pripravljena za lansiranje novih nekonvencionalnih ukrepov, saj opaža, da gospodarsko okrevanje izgublja na momentu. Indice za zadnjo trditev najdemo tudi v začasnih podatkih o aktivnosti v zasebnem sektorju evro območja v mesecu septembru, ki so bili objavljeni prejšnji torek. Kompozitni PMI indeks, ki meri dinamiko tako v predelovalnem kot tudi storitvenem sektorju, je septembra zrasel z najnižjo stopnjo v zadnjih 9 mesecih, kljub temu pa z vrednostjo nad 50 točkami še naprej nakazuje na zmerno gospodarsko rast. Rast denarnega agregata M3 je avgusta sicer presegla pričakovanja ekonomistov, je pa za pričakovanji zaostala "rast" kreditov zasebnemu sektorju, ki je bila z -1,5% negativna že 28. mesec zapored. Poslovna klima v Nemčiji je bila merjeno z indeksom inštituta Ifo nižja še peti zaporedni mesec. Vsi omenjeni dejavniki torej pojasnjujejo višje tedenske izgube evropskih delnic v primerjavi s tistimi iz preostalega zahodnega sveta.

Azijski trgi so iz evforije zaradi uvrstitve Alibabe na borze pred dvema tednoma prešli v zaskrbljenost glede gospodarske rasti Kitajske, saj so tamkajšnje oblasti sporočile, da ne bodo uvajale novih monetarnih spodbud prek nižanja obveznih rezerv, zaradi česar je cilnja stopnja rasti kitajskega BDP pri 7,5% ob koncu leta nekoliko težje uresničljiva.

Med novicami v povezavi s podjetji je znova izstopal Apple, tokrat v slabši luči, saj so novinarski članki poročali, da naj bi bilo možno že z zmerno silo najnovejši pametni telefon iPhone 6 zviti kot banano, kar je pognalo v izgubo celotni tehnološki indeks Nasdaq. Delnica podjetja si je kljub temu ob zadnjih objavljenih testih revije Consumer Reports, ki so pokazali, da najnovejši produkt družbe vendarle ni tako mehak, opomogla in teden zaključila s "sprejemljivim" 0,2% padcem.

Nazaj