28. 12. 2015

Predzadnji teden v letu 2015 je tudi na finančnih trgih minil v prazničnem duhu. Ob relativno skromnem prometu z delnicami in skrajšanem trgovanju – večina svetovnih borz je bila v petek zaradi božiča zaprta – je bilo splošno razpoloženje vlagateljev dobro. Z izjemo japonskega Topix-a so namreč vsi ključni delniški indeksi teden zaključili v zelenem območju.

RegijaV zadnjem tednu (18.12.2015 - 25.12.2015)Letos (31.12.2014 - 25.12.2015)
Svet - MSCI World* +1,13 % +7,91 %
ZDA - S&P 500* +1,69 % +10,59 %
Evropa - DJ STOXX 600* +1,40 % +6,93 %
Japonska - Topix* -1,79 % +18,37 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,57 % -7, 28 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Med prazniki ob koncu leta se običajno zmanjša število gospodarskih novic in tudi letos ni bilo nič drugače. Kljub vsemu lahko omenimo objavo končnih podatkov o gospodarski rasti v Franciji in Veliki Britaniji za tretje četrtletje. V Veliki Britaniji se je BDP v primerjavi z drugim četrtletjem povišal za 0,4 %, medtem ko je francoska gospodarska rast v enakem obdobju znašala 0,3 % in je predvsem posledica močne domače potrošnje. Gospodarstvo Francije, ki sicer predstavlja približno petino BDP evroobmočja, pri okrevanju nekoliko zaostaja za Nemčijo, Španijo in tudi Italijo. Zadnji podatki kažejo na rast proizvodnega sektorja, rast storitvenih dejavnosti kot prevladujočega dela zasebnega sektorja v Franciji pa se je skoraj ustavila.

Na trgu obveznic je najbolj izstopala pocenitev španskih državnih obveznic, ki je povezana s tamkajšnjimi parlamentarnimi volitvami. Na njih je zmagala vladajoča konservativna Ljudska stranka, ki pa ni dobila absolutne večine v parlamentu. Prejela je zgolj 28,7 % vseh glasov in s tem izgubila kar nekaj sedežev v 350-članskem parlamentu. Španski premier Mariano Rajoy je že napovedal oblikovanje nove vlade, vendar pa ga zaradi razporeditve glasov ostalih strank čaka vse prej kot lahka naloga. Glede na izid volitev se Španiji obeta politično negotovo obdobje oblikovanja koalicijske vlade, zaradi česar se je zahtevana donosnost do dospetja 10-letnih državnih obveznic v zadnjem tednu povišala z 1,69 % na 1,82 %.

Na drugi strani Atlantika velja med novicami omeniti podatek o 2,0-odstotni rasti ameriškega gospodarstva v tretjem četrtletju (prevedeno na letno raven), h kateri je precej pripomogla višja potrošnja gospodinjstev. Le-ta je bila ob okrevanju trga dela v ZDA spodbujena z nizkimi cenami nafte, dobro gospodarsko stanje pa je botrovalo tudi nedavnemu dvigu obrestnih mer v ZDA. Za razliko od ameriške pa je japonska centralna banka (BOJ) sprejela odločitev o nespremenjenem obsegu spodbud gospodarstvu, pri čemer je obstoječi program odkupovanja državnih obveznic dopolnila z nakupi tudi bolj dolgoročnih vrednostnih papirjev. Po novem bodo tako v program vključene še obveznice s povprečno ročnostjo med 7 in 12 let, pri programu nakupov delnic pa je predstavila nov načrt z začetkom aprila 2016, v skladu s katerim bo BOJ dodatno kupovala enote ciljnih skladov (ETF), osredotočene na družbe, ki proaktivno vlagajo v osnovno opremo in človeški kapital.

Lahko bi rekli, da je bilo pretekli teden še najbolj zanimivo dogajanje na trgu surovin. Po minulih pocenitvah, s čimer je nafta dosegla najnižjo vrednost v zadnjih šestih letih in pol, se je padanje cen vsaj začasno ustavilo. Ob koncu 40-letne prepovedi izvoza surove nafte, pridobljene v ZDA, sta se ceni za sodček severnomorske (Brent) in ameriške nafte (WTI) po skoraj petih letih izenačili. Kljub novici o nižjih zalogah črnega zlata na ameriških tleh in minimalnemu zmanjšanju novih naftnih vrtin v decembru je svet še vedno zasičen z nafto, kar še vedno ustvarja pritisk na znižanje cen.

Tudi za zadnji teden v tem letu ni pričakovanih pomembnejših gospodarskih objav. Večina vlagateljev je z mislimi že v letu 2016, ob pogledu na letošnje donosnosti pa so lahko najbolj zadovoljni tisti, ki so denar vložili v delnice razvitih trgov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja