13. 11. 2023

Trgovanje v preteklem tednu je bilo relativno mirno in brez večjih pretresov. Po zaslugi rasti delnic nekaj ameriških velikanov so ameriški delniški indeksi pridobivali. Po drugi strani pa se je nafta precej pocenila.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(3.11.2023 – 10.11.2023)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 10.11.2023
)

Svet - MSCI World

+1,18%

+13,91%

ZDA - S&P 500

+1,90%

+16,95%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,17%

+7,61%

Japonska - Topix

-0,62%

+9,61%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,57%

+2,10%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Preko luže v preteklem tednu ni bilo objav najpomembnejših ekonomskih kazalnikov, zato smo investitorji precej pozornosti posvetili izjavam ameriških centralnih bankirjev. Najpomembnejši izmed njih, guverner Jerome Powell, je v svojem četrtkovem govoru, omenil, da ni prepričan, da je monetarna politika dovolj ostra za vrnitev inflacije na 2 %. Trgi so izjavo vzeli kot precej restriktivno in osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 je prekinil osemdnevno zaporedno rast. Tudi običajni Američani niso prepričani, da je inflacijska epizoda končana. Anketa univerze v Michiganu je pokazala visoka pričakovanja o povprečni letni rasti cen v obdobju čez 5 do 10 let. S 3,2 % je številka najvišja v zadnjih 12 letih, za naslednje leto pa prebivalci pričakujejo 4,4 % rast.

Zadnje mesece se veliko piše o visokem ameriškem proračunskem deficitu in posledično veliki količini obveznic, ki jih njihova zakladnica izdaja. Precej skromno povpraševanje po četrtkovi izdaji 30-letnih obveznic je dvignilo zahtevane obrestne mere. Svoje je dodal tudi že omenjeni govor guvernerja in donosnost dvoletnih ameriških državnih obveznic je ponovno presegla 5 %. Na tem mestu velja tudi omeniti odločitev bonitetne agencije Moody's, ki je ZDA potrdila najvišjo bonitetno oceno, vendar spremenila obete v kategorijo »negativno«. Tudi morebitno znižanje bonitetne ocene ne bi spremenilo dejstva, da je dolar globalna rezervna valuta, ampak premik vseeno predstavlja opozorilo glede bodočega zadolževanja ameriškim politikom.

Na ravni posameznih podjetij smo spremljali zgodbo, ki se ponavlja že celotno letošnje leto. Podjetja z najvišjo tržno kapitalizacijo držijo borzne indekse nad vodo. Pretekli teden je na krilih visokih pričakovanj nadaljnjega razvoja umetne inteligence Microsoft dosegel rekordno vrednost delnice, več kot 5 % sta pridobili tudi delnici Nvidie in Appla. Vseeno pa višje obrestne mere terjajo svoj davek na bolj tveganih segmentih trga. Pod težo dolga in nižjega povpraševanja po pisarnah se je zlomilo podjetje za souporabo pisarn Wework, ki je bilo na vrhuncu vredno 47 milijard dolarjev.

Vrednosti evropskih delnic se v preteklem tednu niso bistveno spremenile. Stanje na stari celini ni prav pretirano rožnato – inflacija je sicer v večini držav krepko upadla, toda gospodarstvo praktično ne raste več. Britanska ekonomija je v preteklem četrtletju stagnirala, saj je zabeležila 0-odstotno gospodarsko rast. Ponedeljkova objava vrednosti kompozitnega PMI indeksa za evroobmočje je pri 46,5 celo na najnižji vrednosti v zadnjih 35 mesecih. Tudi PMI indeks za storitvene dejavnosti je na 32-mesečnem dnu. Naj omenimo še izjavo guvernerke Evropske centralne banke, Christine Lagarde, ki je tako kot njen ameriški kolega, poudarila, da se lahko obrestne mere še zvišajo, v kolikor bo to potrebno. Vsekakor pa se po projekcijah ECB-ja obrestne mere še kar nekaj četrtletij ne bodo znižale.

Več kot 5 % pa se je pretekli teden znižala cena nafte, saj se s sodčkom nafte navkljub napetostim na Bližnjem vzhodu trguje pri približno 80 dolarjih. Razlog za znižanje gre iskati v predvidevanjih, da se konflikt med Izraelci in Palestinci ne bo razširil, poleg tega pa je Mednarodna agencija za energijo zmanjšala napoved porabe nafte v ZDA. Za nekaj manj kot 3 % se je znižala tudi cena zlata.

Za konec poglejmo še v Azijo. Japonski jen nadaljuje z depreciacijo in je v primerjavi z dolarjem najšibkejši v zadnjih 33 letih. Nizke obrestne mere in visoko državno trošenje terja davek na japonski valuti, ki je v treh letih napram dolarju izgubil skoraj polovico svoje vrednosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja