22. 05. 2017

Pretekli teden je minil v znamenju obtožb zoper ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki naj bi skušal vplivati na bivšega direktorja FBI ter tudi korupcijske afere v Braziliji, kjer naj bi novi predsednik Michel Temer domnevno dajal podkupnine.

V EURV zadnjem tednu (12.5.2017 - 19.5.2017)Letos (31.12.2016-12.5.2017)*
Svet - MSCI World* -2,22 % +3,17 %
ZDA - S&P 500* -2,74 % +1,07 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,83 %

+10,52 %

Japonska - Topix* -2,02 % +2,29 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -3,04 %

+9,46 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Če smo v prejšnjem pregledu borz pisali o najnižji vrednosti indeksa strahu vlagateljev (indeks VIX) po letu 1993, ta teden vsekakor ni minil mirno. Trgi so negativno odreagirali na obtožbe zoper Donalda Trumpa, da naj bi od bivšega direktorja FBI Jamesa Comeya zahteval opustitev preiskovanja povezanosti višjih predstavnikov Trumpove predsedniške kampanije in predstavnikov Ruske vlade. Možnost za odstavitev ameriškega predsednika je na kratek rok sicer zanemarljiva, a vlagatelji so se ustrašili, da se bo Trumpova administracija, zaradi obtožb, ukvarjala predvsem sama s sabo in ne z gospodarskimi ukrepi, ki jih napoveduje vse od začetka predsedniške volilne kampanije. Ameriški indeks S&P 500 je tako zabeležil največji padec po lanskem septembru in tako v enem dnevu izgubil kar 2,4 %, preračunano v evre. Indeks VIX, ki meri strah vlagateljev je v tem tednu pridobil 15 %. Tako ni presenetljivo, da so vlagatelji našli zatočišče v ameriških državnih obveznicah, ki so v preteklem tednu rahlo porasle. Zahtevana donosnost 10-letne ameriške državne obveznice je izenačila najnižjo vrednost doseženo v zadnjem mesecu dni. V preteklem tednu smo bili priča tudi slabitvi ameriškega dolarja, ki je proti evru izgubil dobra 2 %.

Med pomembnejšimi kapitalskimi trgi so najmanj izgubile na vrednosti delnice evropskih podjetij. Pretekli teden objavljeni makroekonomski podatki potrjujejo krepitev gospodarske rasti v Evropi. V prvem četrtletju je tako evroobmočje doseglo 1,7 % gospodarsko rast, edina šibka točka območja pa je bila zopet Grčija, ki je po dveh zaporednih četrtletjih negativne gospodarske rasti, znova zdrsnila v recesijo.

Na trgih v razvoju je, zaradi korupcijske afere, zopet negativno presenetila Brazilija. Brazilci so v lanskem letu zaradi številnih afer odstavili predsednico Dilmo Rousseff, ki jo je nasledil predsednik Michel Temer, ki se je sodeč po brazilskih medijih prav tako ujel v korupcijsko afero. Iz predsedniškega kabineta so sicer sporočili, da predsednik ni nikoli nikogar podkupil in da ne razmišlja o odstopu s funkcije. Zaradi politične napetosti je brazilski indeks Ibovespa v četrtek izgubil kar 8 % v brazilskih realih.

Mirnega tedna pa niso imeli niti v Fiat Chryslerju. Ameriško ministrstvo za pravosodje je namreč sporočilo, da pripravlja tožbo proti družbi zaradi domnevnih kršitev pri merjenju izpušnih plinov v ozračje. Podobno kot Volkswagnu tudi Fiat Chryslerju očitajo uporabo nedovoljene programske opreme, ki prikazuje nižjo količino izpušnih plinov na modelih Dodge Ram, Jeep Grand Cherokee in Fiat 500X. Poleg tega je Fiat Chrysler sporočil vpoklic približno 1,25 milijona poltovornih vozil Ram zaradi napake v programski opremi, ki naj ne bi odprla stranskih zračnih blazin v primeru nesreče. Delnica družbe je v prvih dveh dneh po objavah izgubila 7,6 %, vendar se nato popravila in teden zaključila pri -2,9 %. Dobrega tedna niso imeli tudi ostali proizvajalci avtomobilov. Po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev je namreč prodaja vozil v Evropi v aprilu upadla za 6,6 %, glede na lansko leto. Ključen razlog za tak padec je, da so z razliko od lanskega leta, bili velikonočni prazniki letos v aprilu. Največji padec je zabeležila Velika Britanija (-19,8 %), sledijo ji Nemčija (-8 %), Francija (-6 %) in Italija (-4,6 %).

Pozitivni makroekonomski podatki pa so le prišli z Japonske, saj je tamkajšnje gospodarstvo po prvih treh mesecih letošnjega leta doseglo hitrejšo rast od pričakovanj. Gospodarska rast je v četrtletju dosegla 0,5 % (oziroma 2,2 %, prevedeno na letno raven), s čimer je Japonska zabeležila že peto četrtletje zaporedne rasti. Japonsko gospodarstvo poganja predvsem močan izvoz, gospodarsko rast pa spodbujajo tudi investicije, povezane z olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2020. Med drugimi pomembnimi makroekonomskimi podatki je bil tudi obseg proizvedene nafte v ZDA. Obseg proizvodnje nafte iz skrilavcev, se približuje rekordnim ravnem, doseženim v letu 2015, kar bi lahko ogrozilo prizadevanja kartela Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), za zvišanje cen črnega zlata.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja