17. 02. 2014

Na delniške trge se je pretekli teden po nekoliko slabšem začetku letošnjega leta spet vrnil optimizem, ki so ga spodbudili predvsem dobri gospodarski podatki in tudi pomirjujoč ton centralnih bankirjev. Omenjeno je svetovne delniške indekse zopet vrnilo proti rekordnim nivojem s sredine januarja.

RegijaV zadnjem tednu (7.2.2014-14.2.2014)Letos (31.12.2013- 14.2.2014)*
Svet - MSCI World +1,83% +0,02%
ZDA - S&P 500 +1,76% +0,16%
Evropa - DJ STOXX 600 +2,53% +1,54%
Japonska - Topix -0,58% -5,48%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,58% -3,87%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Guvernerka ameriške centralne banke (Fed) Janet Yellen je na svojem prvem poročanju pred Kongresom prejšnji teden zagotovila nespremenjeno monetarno politiko ter poudarila, da kljub solidni gospodarski rasti in hitrem nižanju brezposelnosti okrevanje trga dela v ZDA še ni zaključeno. Fed torej namerava skladno z zastavljenim načrtom tudi nadaljnje postopoma zmanjševati obseg mesečnih odkupov hipotekarnih obveznic, hitrejši umik denarnih spodbud pa trenutno ni predviden. Omenjeno je pomirilo vlagatelje, ki imajo svoje premoženje naloženo v delnicah.  

Tudi v Združenem kraljestvu so zaradi pričakovanih sprememb vlagatelji nestrpno čakali govor guvernerja angleške centralne banke (BoE), Marka Carney-ja. Kljub relativno visoki gospodarski rasti in hitrem nižanju brezposelnosti (ki se je že približala ciljnim 7 %) naravnanost denarne politike ostaja nespremenjena. BoE si je namesto spremembe denarne politike zagotovila več manevrskega prostora pri nadaljnjih ukrepih, med drugim je znižala srednjeročno ciljno stopnjo brezposelnosti s 7,0 % na med 6,0 % in 6,5 % ter sporočila, da bo odbor za denarno politiko v prihodnje pri svojih odločitvah upošteval gibanje več gospodarskih kazalcev, saj stopnja brezposelnosti ni dovolj natančen pokazatelj dejanskega stanja gospodarstva. Po oceni BoE namreč kljub izjemnemu znižanju stopnje brezposelnosti še vedno ostajajo proste kapacitete v gospodarstvu, do zviševanja ključne obrestne mere pa bi lahko prišlo šele čez približno leto dni.

Spodbuden je bil tudi podatek o gospodarski rasti evroobmočja v zadnjem četrtletju lanskega leta, ki potrjuje začeto gospodarsko okrevanje. Gospodarska rast je v zadnjem četrtletju lanskega leta porasla malenkost hitreje od pričakovanj (0,2 %), in sicer za     0,3 %. Še več optimizma vliva izboljšanje gospodarske situacije v t.i. "problematičnih" evropskih državah; špansko gospodarstvo se bo očitno vendarle počasi rešilo spon recesije - zadnja objava gospodarske rasti za zadnje četrtletje 2013 v primerjavi s tretjim četrtletjem (za 0,3 %) kaže na najvišjo rast v zadnjih 6 letih. Izboljševanje razmer se odraža tudi v vztrajnem zniževanju zahtevanih donosnosti do dospetja državnih obveznic vseh »problematičnih« držav evroobmočja.

V polnem teku je tudi sezona objav poslovnih rezultatov družb za zadnje četrtletje preteklega leta; med ameriškimi podjetji v indeksu S&P 500 je poslovne rezultate objavilo že več kot tri četrtine družb. Z objavo rezultatov so do sedaj najbolj razočarale družbe iz energetskega sektorja, družbe iz sektorjev materiali in telekomunikacije pa so med tistimi, ki so poskrbele za najbolj pozitivno presenečenje. Med uspešnimi lahko izpostavimo dobre poslovne rezultate tudi pri nas prisotne multinacionalne družbe Goodyear Tire & Rubber, tečaj delnice je po njihovi objavi zabeležil 10,8 % rast. V nasprotju s tem so bili poslovni rezultati proizvajalca komunikacijske opreme Cisco Systems razočaranje, tečaj delnice je upadel za 3,1 %. Posel tedna v ZDA je bil verjetno 45 milijard dolarjev težak prevzem družbe Time Warner Cable s strani družbe Comcast. Ob novici je tečaj delnice Time Warnerja porasel za 7,0 %. V Evropi so prejšnji teden med objavami letnih in četrtletnih poslovnih rezultatov prevladovale banke, objave so bile mešane. Societe Generale je pozitivno presenetila s 7,5 odstotno tedensko donosnostjo. Tudi tečaji delnic nemške Commerzbank in  nizozemske ING so ob objavah poslovnih rezultatov malenkost porasli, medtem ko so se delnice francoske banke BNP Paribas zaradi razočaranja nad poslovnimi rezultati nekoliko pocenile.

Teden za nami je bil donosen, saj so predvsem zaradi napovedanega nadaljevanja agresivnosti spodbujevalnih ukrepov centralnih bank lastniki delnic lažje zadihali. Močnejše spodbude centralnih bank namreč v splošnem pomenijo višjo gospodarsko rast, ta pa višje dobičke družb. A omenjeno dviguje tudi (sicer zaenkrat rahlo) prihodnja inflacijska pričakovanja, ravno inflacija pa je voda na mlin zagovornikom zlata kot finančne naložbe in tudi ključni »krivec« za 3,5 % tedensko rast cene zlata.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja