28. 04. 2014

Tedensko rast tečajev na delniških trgih je konec preteklega tedna preprečil opaznejši upad tečajev delnic, ki je bil povezan s kombinacijo nekoliko slabših objav poslovnih rezultatov družb in z nadaljevanjem spora med Rusijo in Ukrajino. V Slovenijo pa se je vrnila politična negotovost.

RegijaV zadnjem tednu (18.4.2014-25.4.2014)Letos (31.12.2013- 25.4.2014)*
Svet - MSCI World -0,14% +0,23%
ZDA - S&P 500 -0,21% +0,46%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,32% +1,60%
Japonska - Topix -0,19% -7,84%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,98% -1,28%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je za delnice pričel spodbudno, a do konca tedna je optimizem izzvenel. Deloma je razpoloženje vlagateljev poslabšalo nadaljevanje ukrajinske krize ob precejšnji agresivnosti Rusije. Združene države Amerike in Evropska unija sta na zaostrovanje ruske strani odgovorili z napovedjo novih sankcij vplivnim ruskim posameznikom. Dodatno so optimizem konec preteklega tedna skrhali tudi slabši poslovni rezultati posameznih ameriških družb. Tak primer je ameriški proizvajalec avtomobilov, Ford Motor, ki je zaradi stroškov odpoklica in slabih vremenskih razmer objavil nekoliko slabši četrtletni dobiček kot pred letom dni ter ni presegel pričakovanj. Po negativni donosnosti je zaradi slabših poslovnih rezultatov izstopala tudi delnica največje spletne družbe Amazon, katere tečaj je samo v petek zaradi nižjega dobička od pričakovanj upadel za skoraj 10 %.

Med skupinami dejavnostmi na svetovnih borzah so bile po pozitivnih donosnostih spet na vrhu seznama »modne« farmacevtske družbe, in sicer na račun številnih novic o združitvah in prevzemih. Med njimi velja izpostaviti ameriški družbi Valeant in Allergan, ki sta tik pred združitvijo. Delnica družbe Allergan je v začetku tedna porasla za 15,3 %, delnica Valeant pa za 7,4 %. Precej glasne se bile tudi govorice, da bi lahko tudi Pfizer dal prevzemno ponudbo za angleško-švedsko družbo AstraZeneco (donosnost družbe v preteklem tednu: 7,7 %). Dodatno je družba GlaxoSmithKline objavila odprodajo svoje onkološke divizije Novartisu za 16 mrd USD, s čimer Novartis postaja drugo največje farmacevtsko podjetje v onkološkem segmentu, takoj za družbo Roche.

Gospodarski podatki, objavljeni pretekli teden (zlasti indeks vodilnih indikatorjev, potrošniško zaupanje in naročila trajnih dobrin), potrjujejo solidno nadaljevanje gospodarske rasti v ZDA in med vlagatelje vedno bolj vnašajo nemir glede zmanjševanja denarnih spodbud gospodarstvu s strani ameriške centralne banke (Fed). Tudi evropski gospodarski podatki iz preteklega tedna nakazujejo na napredek pri okrevanju, izpostaviti velja predvsem solidne kazalce o proizvodni aktivnosti (anketni indeks PMI) in izboljšano potrošniško zaupanje v evroobmočju. Ponovno je pri objavah blestela Nemčija – anketni indeks o poslovnem zaupanju (IFO) se je v aprilu povišal bolj od pričakovanj, okrepila so se tudi pričakovanja glede prihodnje nemške poslovne aktivnosti. Cene državnih evropskih obveznic problematičnih držav so pretekli teden večinoma rasle, kjer velja izpostaviti zlasti obveznice Irske, Portugalske in Španije, ne pa tudi Slovenije, kjer se je zaradi stopnjevanja politične negotovosti donosnost na državne obveznice povečala. Nizke cene zadolževanja kažejo na optimističen pogled vlagateljev na okrevanje problematičnih gospodarstev in tudi na zaupanje vlagateljev, da bo ECB v primeru dodatnih šokov podprla šibka evropska gospodarstva.

Za zanimiv konec tedna v Sloveniji je poskrbel »spopad« v vrhu stranke Pozitivne Slovenije (PS), z majhno prednostjo je namreč ustanovitelj stranke PS, Zoran Janković, v predsedniški tekmi premagal trenutno premierko, Alenko Bratušek. Omenjeni razplet zaradi verjetnega razpada koalicije in možnosti predčasnih volitev stopnjuje negotovost in pod vprašaj postavlja nemoteno nadaljevanje začetega procesa privatizacije ter drugih aktivnosti vlade. Kratkoročno petkovo dogajanje tako zaradi višje politične negotovosti ni preveč spodbudno za slovenski kapitalski trg, čeprav se srednjeročna perspektiva ni bistveno spremenila. Pričakujemo tudi, da bi posamezne prevzemne zgodbe vseeno utegnile biti izpeljane.

Dokaj pester teden je vlagateljem v svetovne delnice prinesel relativno skromen izkupiček. Negotovost vlagateljev je v preteklem tednu povzročila višjo nestanovitnost in izničila pozitivne novice objavljenih prevzemnih zgodb. Ob nadaljevanju politične negotovosti v Sloveniji lahko podobno situacijo v prihodnjih dneh pričakujemo tudi na Ljubljanski borzi.    

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja