17. 08. 2020

Dokaj umirjen borzni teden je v ZDA zaznamovala rekordna vrednost delniškega indeksa S&P 500. V Evropi razpoloženja vlagateljev ni pokvarila niti slabša epidemiološka slika COVID-19. Po virusu so Kitajsko prizadele še poplave, ki so uničile znaten del kmetijskih pridelkov in vplivale tudi na zmanjšanje proizvodne aktivnosti.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (7.8.2020-14.8.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-14.8.2020)

Svet - MSCI World*

+0,61%

-2,76%

ZDA - S&P 500*

+0,05%

+0,16%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,34%

-9,56%

Japonska - Topix*

+2,26%

-8,84%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,24%

-5,33%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Za nami je še en teden rasti delniških tečajev. Vrednost ameriškega delniškega indeksa S&P 500, merjena v USD, je tako v preteklem tednu za krajši čas celo presegla rekordno vrednost indeksa, doseženo v letošnjem februarju. K tedenski rasti so pomembno pripomogle industrijske delnice, med katerimi velja izpostaviti predvsem družbo FedEx, katere delniški tečaj je porasel po objavi novice o zvišanju cen njihovih storitev. Slabše pa so se izkazale delnice podjetij iz panog javne storitve in nepremičnine. Rastoče zahtevane stopnje donosnosti dolgoročnih ameriških državnih obveznic so namreč v primerjavi z dividendnimi donosnostmi delnic v omenjenih panogah za vlagatelje vse privlačnejše.

K umirjenemu in pozitivnemu razpoloženju vlagateljev so pripomogle tudi makroekonomske objave. Število Američanov, ki so prvič zaprosili za nadomestilo za brezposelnost, je upadlo pod 1 milijon, kar je najnižje število zahtevkov v zadnjih 21 tednih. Preliminarna ocena potrošniškega zaupanja, ki ga meri univerza v Michiganu, je hkrati nakazala na izboljšanje zaupanja, kar bi v prihodnje lahko imelo pomemben vpliv na ameriško gospodarsko rast. Potrebno pa se je zavedati, da ameriški kongres v preteklem tednu ni podaljšal nekaterih zapadlih protikriznih ukrepov oziroma sprejel novih, kar pa bi lahko imelo negativen vpliv na ameriško potrošnjo.

V pozitivnem območju so v preteklem tednu v povprečju končali tudi tečaji delnic evropskih družb. Razlog za rast lahko pripišemo predvsem upanju na skorajšnji razvoj cepiva za virus COVID-19 in možnostim za dodatne stimulativne ukrepe. Epidemiološka slika Evrope se je namreč v preteklem tednu zopet slabšala. Nemčija in Francija sta zabeležili največjo dnevno rast okužb po maju, stanje pa se hitro slabša tudi v Španiji in nekaterih drugih evropskih državah. Združeno kraljestvo je tako v preteklem tednu sprejelo ukrep, po katerem morajo vsi, ki se vračajo iz Francije in Nizozemske ter z Malte, v karanteno.

Na Kitajskem so zabeležili slabše makroekonomske podatke. Zaradi rastočih cen hrane so na Kitajskem v juliju že drugi zaporedni mesec zabeležili rast inflacije. Dodatno sta razočarala podatka o rasti maloprodaje in industrijske proizvodnje. Pomemben razlog za slabše podatke so obsežne poplave, ki so poškodovale oziroma uničile pretežni del kmetijskih pridelkov v več delih Kitajske, nekatera podjetja pa so zaradi poplav morala zaustaviti proizvodnjo. Kitajska pa nima težav le na proizvodni strani – stanje se slabša tudi na strani povpraševanja. Zaloge končanih proizvodov ostajajo na visokih ravneh, kar nakazuje na slabše razpoloženega kitajskega potrošnika. K slednjemu prispeva brezposelnost v večjih kitajskih mestih, ki vztraja pri 5,7 %, rast brezposelnosti pa so v juliju zabeležili predvsem med mladimi.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja