22. 04. 2024

Napetosti na Bližnjem vzhodu in vse višja verjetnost ohranjanja visokih obrestih mer dlje časa sta pomembnejša razloga za znaten popravek na delniških trgih. Cena zlata je ponovno dosegla rekordno vrednost.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(12.4.2024 – 19.4.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 19.4.2024
)

Svet - MSCI World

-2,93%

+7,30%

ZDA - S&P 500

-3,15%

+8,61%

Evropa - DJ STOXX 600

-1,10%

+5,26%

Japonska - Topix

-5,84%

+6,04%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-3,69%

+2,52%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Pretekli teden je vlagateljem prinesel opozorilo, da je potrebno pri vlaganju na delniške trge računati tudi na občasne padce tečajev naložb. Čeprav zna biti to včasih boleče, pa so popravki neizogibni del investiranja. Znižanje vrednosti indeksov gre pripisati dejstvu, da tržni udeleženci pričakujejo vse manj nižanj referenčne obrestne mere v ZDA, in tudi večjim geopolitičnim tveganjem. Vseeno pa večina vlagateljev spor med Izraelom in Iranom zaenkrat ne vidi kot pretirano problematičen, saj je bil vpliv nesoglasij na trg surove nafte minimalen. Višje obrestne mere pa bodo očitno z nami dalj časa, saj je predvsem ameriško gospodarstvo močnejše od pričakovanj. To lahko razberemo tudi iz najnovejše napovedi Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je zvišal letošnjo napoved ameriške gospodarske rasti, in sicer na 2,7 %.

Nasploh lahko rečemo, da ameriško gospodarstvo konstantno pozitivno preseneča. Pretekli teden objavljeni podatek o rasti marčevske prodaje na drobno je krepko presegel pričakovanja analitikov, dodatno pa je bil februarski podatek popravljen navzgor. Glede na najnovejše podatke s trga dela lahko razberemo, da zahtevki za brezposelnost ostajajo nizki. Tega se zaveda tudi Fed in guverner Powell je priznal, da je upadanje ravni inflacije v zadnjih mesecih zastalo, kar so analitiki razumeli kot namig o ohranjanju obrestne mere na ravneh prek 5 % dlje časa.

Tudi tečaji delnic na evropskih borzah so se večinoma znižali, čeprav je bil upad nižji kot v ZDA. Vse kaže, da bo ECB nižala obrestne mere hitreje kot Fed. Zelo verjetno bo prišlo do prvega nižanja obrestne mere že v juniju, vendar pa vodilni guvernerji opozarjajo, da je negotovost glede inflacije in geopolitičnih tveganj povišana. Naj omenimo še britanski upad ravni inflacije na najnižjo raven v zadnjih dveh letih; 3,2-odstotna rast cen je že dokaj blizu želeni stopnji, vendar po drugi strani nekoliko nelagodja vzbuja rast cen storitev, ki znaša kar 6 %.

Za nekoliko več optimizma pa je poskrbel kitajski, šanghajski borzni indeks, ki je teden končal v zelenem. Kitajska je poročala o višji gospodarski rasti od pričakovanj, saj se je njeno gospodarstvo v prvem četrtletju na letni ravni okrepilo za 5,3 % oziroma 1,6 % na četrtletni ravni. Industrijska proizvodnja se je v marcu glede na leto poprej zvišala za solidnih 4,5 %, žal pa konca težav v nepremičninskem sektorju še ni na vidiku. Investicije v nepremičninski sektor so v prvem četrtletju na letni ravni upadle za 9,5 %, cene novih stanovanj pa konstantno upadajo. 0,3-odstoten upad cen na mesečni ravni se sicer ne sliši veliko, vendar pa kaže na nizko povpraševanje po nepremičninah na Kitajskem. S kar krepkimi pocenitvami so se v preteklem tednu soočili vlagatelji v japonske delnice, čeprav je šibak jen pripomogel h kar 7,3 % letni rasti izvoza. Guverner centralne banke je namreč opozoril, da bi lahko šibak jen, ki preko višjih cen uvoza viša inflacijo, vodil v višanje obrestne mere.

Sezona objav rezultatov poslovanja podjetij v prvem četrtletju je v polnem zagonu. Tečaj delnice Netflixa je navkljub dobremu poslovanju upadel skoraj za desetino, saj je vodstvo podalo precej skromno napoved prihodnjega poslovanja, poleg tega pa bodo z naslednjim letom prenehali poročati o številu naročnikov, kar je eden izmed ključnih podatkov ocene uspešnosti poslovanja. Po visoki letošnji rasti so se ohladile delnice podjetij iz panoge polprevodnikov. Prihodki nizozemskega ASML so negativno presenetili in popravek cene delnice je bil neizbežen. Podobno usodo je doživel tudi tečaj delnice Nvidie, ki se je v petek sesedel za 10 % in je od rekorda oddaljen že za več kot petino. Za razliko od omenjenih podjetij pa je pozitivno presenetil francoski L'Oreal, saj je prodaja v Evropi in ZDA krepko presegla pričakovanja. Objave poslovanja se bodo nadaljevale tudi v tem tednu, ko bodo med drugim poslovne rezultate poročala podjetja Meta, Alphabet, Tesla in Microsoft.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja