04. 09. 2023

V preteklem borznem tednu so vrednosti ključnih borznih indeksov zaključile močno v zelenem območju. Zahtevane donosnosti državnih obveznic so padle tako v ZDA kot v Evropi, saj so objavljeni gospodarski podatki okrepili pričakovanja, da se cikel zaostrovanja obrestnih mer bliža koncu. K splošni rasti tečajev na borznih trgih je pozitivno prispeval tudi razvoj dogodkov na Kitajskem.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(25.8.2023 – 1.9.2023)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 1.9.2023
)

Svet - MSCI World

+2,83%

+15,89%

ZDA - S&P 500

+2,66%

+18,14%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,52%

+10,96%

Japonska - Topix

+3,97%

+12,20%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,63%

+4,72%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Začnimo v ZDA, kjer so nekoliko šibkejše objave makro ekonomskih podatkov okrepile pričakovanja, da je ameriška centralna banka (Fed) vse bližje zaustavitvi cikla zviševanja obrestnih mer. Že v torek je ameriško ministrstvo za delo poročalo, da je število novo odprtih delovnih mest (JOLTS) upadlo z 9,17 milijona v juniju na 8,83 milijona v juliju, kar je slabše od pričakovanj analitikov in nakazuje na že nekaj časa pričakovano upočasnitev na trgu dela. Slednje je potrdilo tudi petkovo poročilo, da so delodajalci avgusta ustvarili 187.000 delovnih mest, kar je sicer nekoliko nad pričakovanji, vendar pa so bile revizije objav za prejšnja dva meseca bistveno nižje od predhodno poročanih; skupno za kar 110.000 delovnih mest, povprečni urni zaslužek pa se je prav tako zvišal pod pričakovanji. Kot najbolj opazno spremembo z ameriškega trga dela lahko izpostavimo stopnjo brezposelnosti, ki se je dvignila s 3,5 % na 3,8 % in dosegla najvišjo točko v 17 mesecih, vse od februarja 2022. Poleg tega je proizvodni indeks nabavnih direktorjev ISM za avgust znašal 47,6 indeksne točke, sicer rahlo višje od pričakovanj analitikov (47), vendar je že deseti mesec zapored ostal pod vrednostjo 50, kar je ločnica med rastjo in krčenjem. Posledično so se donosnosti kratkoročnih dveletnih ameriških državnih obveznic v preteklem tednu znižale (s 5,08 % na 4,88 %), verjetnost, da ameriška centralna banka do konca leta ne bo več zvišala obrestne mere, pa se je precej povečala. Zaradi upanja, da bodo centralni bankirji (do)končno nekoliko popustili “monetarno zavoro”, je osrednji ameriški indeks S&P 500 v evrih teden končal 2,66 % višje.

Tudi panevropski indeks DJ STOXX 600 je teden končal bistveno višje (+1,52 %), zlasti zaradi upanja, da bodo obrestne mere kmalu dosegle vrh in da se bo morebitna recesija izkazala za plitko in kratkotrajno. Četrtkova objava letne stopnje inflacije v evroobmočju je avgusta po predhodni oceni Eurostata ostala stabilna pri 5,3 %, kar je bilo sicer nekoliko višje od pričakovanj analitikov FactSet-a (5,1 %), se je pa stopnja osnovne inflacije, ki izključuje nestanovitne stroške hrane in energije, upočasnila in dosegla nivo 5,3 % na letni ravni (znižanje za 0,2 o.t. glede na mesec julij).

Dobro pa so se odrezale tudi kitajske delnice, potem ko je vlada izdala vrsto spodbujevalnih ukrepov, namenjenih oživitvi gospodarstva. Prejšnji petek je namreč kitajska centralna banka med drugim znižala znesek depozitov v tuji valuti, ki jih morajo imeti domače banke kot rezerve. Zmanjšanje obvezne stopnje deviznih rezerv je dejansko več tuje valute na lokalnem trgu za nakup valute renminbi, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem v avgustu dosegla najnižjo raven vse od leta 2007, samo v letošnjem letu pa se je tečaj znižal za dobrih 5 %. Dodatno je kitajski finančni regulator objavil, da bo znižal zahtevano lastno udeležbo na 20 % za prve nakupe nepremičnin. Hkrati spodbuja posojilodajalce, da znižajo obrestne mere za obstoječe hipoteke, vse z namenom, da poskušajo zaustaviti poglabljanje padca nepremičninskega sektorja v državi. Vlagatelji smo pozdravili objavljene spodbude in osrednji kitajski indeks CSI 300 je teden v evrih zaključil 2,64 % višje.

Za konec še novica o dobrih poslovnih rezultatih družbe Salesforce. Po zaključku trgovanja v sredo je namreč to vodilno IT podjetje, ki ponuja programsko opremo in aplikacije za upravljanje odnosov s strankami (CRM), objavilo rezultate za drugo letošnje četrtletje. Družba je poročala, da so se prihodki v tem obdobju povečali na 8,6 milijarde USD (+11 %), dobiček pa je na krilih izboljšane stroškovne učinkovitosti poskočil za kar 78 %, na 2,12 USD na delnico, pri čemer so analitiki pričakovali zgolj 1,90 USD na delnico. Cena delnice je po objavi rezultatov poskočila za 3 %, trgovanje pa zaključila 5,9 % višje od tedenskega izhodišča.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Nino Jelenc
Nino Jelenc

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja