13. 09. 2021

Svetovne borze so v preteklem trgovalnem tednu izgubile zalet. Strah pred inflacijo in nižjo gospodarsko rastjo sta terjala svoj davek. Na stari celini je Evropska centralna banka (ECB) napovedala zmanjšanje mesečnega odkupa obveznic.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (3.9.2021- 10.9.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-10.9.2021)

Svet - MSCI World*

-0,71%

+21,68%

ZDA - S&P 500*

-1,08%

+24,03%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,18%

+19,48%

Japonska - Topix*

+4,13%

+14,49%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,14%

+6,72%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

September je bil zgodovinsko gledano najslabši mesec za delnice, saj je bil povprečni donos indeksa S&P 500 od leta 1928 dalje negativen (-0,99 %). Čeprav so dobički korporacij v letošnjem letu močno porasli, se vrednotenja družb iz indeksa S&P 500 še zmeraj nahajajo visoko nad pet in desetletnimi povprečji (glede na razmerje P/E – koeficient cene na dobiček). Po podatkih Bloomberga je vedno več analitikov mnenja, da so vrednotenja delnic previsoka, s čimer se strinjajo tudi v investicijski banki Morgan Stanley, kjer so v torek znižali oceno ameriškim delnicam, saj pravijo, da so tveganja, povezana z nadaljnjo rastjo cen delnic v jeseni, prevelika. Še naprej vlagatelje namreč skrbi vpliv delta različice koronavirusa na nadaljnjo gospodarsko rast.

V četrtek je ameriški predsednik Joe Biden odredil obvezno cepljenje za vse zaposlene, ki prejemajo plačo iz zveznega proračuna. Poleg tega morajo vsa velika podjetja z več kot 100 zaposlenimi zagotoviti cepljenje delavcev ali izvajati redno tedensko testiranje. Na negativno vzdušje na borznem trgu je vplival tudi strah pred višjo inflacijo. Indeks cen industrijskih proizvajalcev je namreč v avgustu zrasel za 0,7 %, kar je bilo malenkost višje od pričakovanj. Podatek je obrnil padajoči trend donosnosti desetletne ameriške obveznice, ki je teden zaključila pri zahtevani donosnosti 1,34 %. Vse bližje smo trenutku, ko bodo centralne banke začele zaostrovati monetarno politiko in vlagatelji bomo budno spremljali zasedanje ameriške centralne banke 22. septembra, kjer mnogi ekonomisti pričakujejo vsaj delno zmanjšanje mesečnih odkupov obveznic.

Na stari celini so zaradi povišane inflacije in gospodarske rasti v preteklih mesecih iz Evropske centralne banke (ECB) v četrtek sporočili, da ostaja referenčna obrestna mera na depozite nespremenjena (-0,5 %), zmanjšal pa se bo mesečni odkup obveznic, saj pravijo, da je mogoče ugodne pogoje financiranja ohranjati tudi z nekoliko manjšim obsegom odkupov obveznic. Poleg tega je ECB tudi zvišala svoja pričakovanja glede gospodarske rasti v letu 2021 na 5,0 % in pričakovanja glede inflacije na 2,2 % na letni ravni. Vlagatelji pa teh napovedi in morebitnega zaostrovanja denarne politike niso razumeli kot dobro novico, saj so evropski indeksi, podobno kot ameriški, teden zaključili v rdečem.

Azijski trgi so se pretekli teden odrezali bolje od evropskih in ameriških. Na Japonskem je politični optimizem po odstopu predsednika vlade Yoshihide Suge na visoki ravni. Osrednji indeks Nikkei 225 je že drugi teden zapored zabeležil visoko rast, ki je znašala 4,13 %, merjeno v evrih (teden prej je bila rast 3,89 %). Tudi na Kitajskem so delnice že tretji teden zapored pridobivale, čeprav se podjetja še vedno spopadajo z manjšim izvozom, rastjo cen surovin in prevoza. Prav tako kitajski regulator še ni rekel zadnje, saj je v četrtek s ciljem zmanjšanja odvisnosti od iger namignil podjetjem, ki ponujajo računalniške igre, naj se ne osredotočajo samo na dobiček. Cena delnice družbe Tencent Holdings je po objavi novice upadla za 8,6 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Vrčkovnik
Rok Vrčkovnik

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja