14. 06. 2021

Navkljub visoki, 5-odstotni rasti cen v ZDA se vlagatelji očitno ne bojijo inflacije, na kar kaže upad inflacijskih pričakovanj. V Evropi je potek cepljenja v polnem razmahu in vse več gospodarstev se ponovno odpira. Evropska centralna banka (ECB) bo kljub temu svoje ukrepe pustila nespremenjene.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (4.6.2021- 11.6.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-11.6.2021)

Svet - MSCI World*

+1,06%

+14,26%

ZDA - S&P 500*

+0,96%

+15,04%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,11%

+16,69%

Japonska - Topix*

+0,09%

+4,57%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,62%

+9,06%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Trgi so se v preteklem tednu, polnem novic in makroekonomskih objav, osredotočili na inflacijo. V četrtek objavljena 5- odstotna majska inflacija v ZDA je bila občutno nad pričakovanji. Toda pregled sestavnih delov indeksa inflacije (znatno višje cene rabljenih avtomobilov, prevoza in oblačil) je pokazal, da je porast v največji meri posledica začasnih dejavnikov, povezanih s ponovnim odprtjem gospodarstva. Zato se stališče ameriške centralne banke (Fed) izpred meseca dni, da je to le skok začasne narave, zdi pravilno. Dodatno se je povprečna urna postavka plač na letni ravni znižala za 2,8 %, desetletna inflacijska pričakovanja (merjena na podlagi dolgoročnih obveznic indeksiranih za inflacijo) pa so upadla na 2,4 %. Kljub temu ustvarjanje delovnih mest in naraščanje cen nepremičnin še vedno puščata odprto vprašanje glede bolj strukturnega dviga inflacije po poletju.

Pogovori o novih naložbah v infrastrukturo med predsednikom Bidenom in republikansko senatorko Shelley Capito ostajajo zaostreni. Predsednik naj bi se odločil za začetek pogovorov s skupino, sestavljeno iz republikancev in demokratov, da bi poiskali alternativno rešitev. Sicer je že dogovorjeno, da bodo za tehnološke raziskave porabili približno 250 milijard dolarjev. Zneski za ostale projekte bodo verjetno popravljeni nižje in vse bolj verjetno je, da bo nestrinjanje republikancev do zvišanja davkov pomenilo tudi usklajevanje proračuna, kar lahko še dodatno zakasni izvedbo novega stimulusa. Del tega projekta je tudi objava skupine G7 o najnižji stopnji davka od dohodkov pravnih oseb v višini 15 % za multinacionalke (več pobranega davka v ZDA brez dviga davčne stopnje).

Pretekli teden se je celoten farmacevtski sektor povzpel višje, potem ko so v Washingtonu napovedali, da bodo kupili 500 milijonov odmerkov cepiva Pfizer in jih dali drugim državam. Tečaj Pfizerjeve delnice je pridobil 2,5 %. Delnice letalskih prevoznikov so si opomogle, potem ko je ameriško zunanje ministrstvo sprostilo potovalna priporočila za številne države. Tudi delnice ponudnikov restavracij so porasle; v Chipotlu pričakujejo, da bo prodaja v restavracijah narasla, kljub temu da so dvignili cene svojih menijev. Delniški indeks S&P 500 je tako pretekli teden zaključil na novi najvišji vrednosti.

V Evropi je potek cepljenja sedaj v polnem razmahu in vse več gospodarstev se ponovno odpira. To se odraža v kazalnikih, kot je Sentix, ki meri zaupanje vlagateljev – ta se je namreč povzpel na 28,1, kar je najvišja raven v zadnjih treh letih. Kljub temu se je Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju pretekli teden držala svojega izjemno previdnega stališča. Nakupe obveznic bo pustila nespremenjene, potrdila pa je tudi svojo odločnost, da bo obrestne mere obdržala izjemno nizke.

Podatek o nemški industrijski proizvodnji za mesec april je bil slabši od pričakovanj, kar predstavlja opozorilo, da oskrbovalne verige še vedno trpijo zaradi motenj in da pomanjkanje surovin vpliva na nižjo raven proizvodnje. Volkswagen je objavil sporočilo o pomanjkanju polprevodnikov. Skupina pričakuje, da se bodo razmere izboljšale od tretjega četrtletja dalje, vendar kljub temu ocenjujejo, da bo povpraševanje še nekaj časa presegalo ponudbo. Rezultati Inditexa, matičnega podjetja trgovca z oblačili Zara, so premagali pričakovanja, četudi je bil čisti dobiček za tretjino nižji od ravni pred krizo. Prodaja v maju in v začetku junija je bila dvakrat večja kot v istem obdobju leta 2020, kar je odraz hitrega okrevanja trgovine.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja