28. 11. 2016

Pričakovanja o znižanju regulativnih ukrepov in krepitvi fiskalne politike ZDA že tretji teden zapored dvigujejo tečaje ameriških delnic. Prvič v 17 letih so Dow Jones, S&P, Nasdaq in Russel 2000 istočasno dosegli zgodovinske ravni.

V EUR V zadnjem tednu (21.11.2016 - 25.11.2016) Letos (31.12.2015 -25.11.2016)*
Svet - MSCI World* +1,32 % +6,16 %
ZDA - S&P 500* +1,37 % +11,08 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,90 %

-6,39 %

Japonska - Topix* +0,27 % +3,88 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,27 %

+10,54 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Delniški tečaji so tudi pretekli teden nadaljevali z rastjo. Ameriško povolilno pozitivno vzdušje tudi po treh zaporednih tednih rasti še vedno ne popušča. Tako so prejšnji teden prvič v 17 letih vsi vodilni ameriški delniški indeksi Dow Jones, S&P, Nasdaq in Russel 2000 v ponedeljek simultano dosegli zgodovinsko rekordne ravni, delniški indeks Dow Jones, ki je star že skoraj stoletje, pa je v torek prvič v zgodovini prebil mejo 19.000 točk.

K rasti še naprej, poleg pozitivnih makroekonomskih objav, občutno prispevajo optimistična pričakovanja, da bo Trumpova nova politika pozitivno vplivala na gospodarsko rast. Še posebej pozitivno pričakovanja o znižanju regulatornih zahtev vplivajo na banke, ki so v povprečju (merjeno z indeksom S&P Banks) od njegove izvolitve pridobile že 15 % vrednosti.

Da je ameriško gospodarstvo v vedno boljši kondiciji, priča tudi prejšnji teden objavljen podatek o sezonsko prilagojeni prodaji trajnih dobrin, ki je pozitivno presenetila analitike, saj se je v oktobru povečala za 4,8% glede na predhodni mesec, kar je precej višje od pričakovane 1,2 % rasti. Ob nadaljevanju okrevanja tudi na ostalih področjih, denimo trg nepremičnin in dela, je dvig obrestne mere s strani ameriške centralne banke (Fed) decembra v očeh vlagateljev že skoraj gotov. Vprašanje tako ostaja, kako hitro bo Fed dvigoval obrestno mero v prihodnjem letu. Skladno s temi pričakovanji in izboljšanimi gospodarskimi izgledi je zahtevana letna donosnost 10 letnih ameriških državnih obveznic poskočila z 1,8 % proti 2,3 %, cena le-teh pa je padla za 2,7 %.

Spodbudni podatki prihajajo tudi s Kitajske. Nacionalni statistični urad je je namreč objavil podatek, da so se dobički podjetij v oktobru povečali za kar 9,8% v primerjavi z letom prej. Občutno povečanje je bilo zaznati v surovinski industriji, kjer so dobički v panogi premogovništva v prvih desetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim lanskim obdobjem porasli za kar 112,9 %, v panogi železarstva pa za kar 310,2 %. Ključen razlog je v rasti cen surovin. Pri premogu je letošnja rast cene predvsem posledica kitajske omejitve dovoljenega obsega proizvodnje (na Kitajskem proizvedejo približno 47 % vse svetovne proizvodnje premoga), ki je veljala do nedavnega.

Dobri podatki o proizvodnji prihajajo tudi z Japonske. Indeks aktivnosti v proizvodnem sektorju (PMI) je novembra že tretji zaporedni mesec zabeležil vrednost nad 50, kar nakazuje na krepitev japonskega gospodarstva. Tamkajšnjim izvoznikom je v zadnjim mesecih pomagal tudi padajoči jen, ki je od septembra glede na ameriški dolar izgubil okoli 8 % vrednosti.

Nekaj več zanimivega dogajanja je bilo v zadnjih dneh zaznati tudi na slovenski borzi, kjer smo lahko zaradi objave rezultatov videli kar nekaj večjih premikov. Med pozitivnimi velja omeniti delnice Cinkarne Celje, ki so od objave rezultatov pridobile kar 30% vrednosti, med negativnimi pa delnice Krke, katerih tečaj je od objave  rezultatov upadel že za 5,5 %.

Med tujimi podjetji lahko izpostavimo delnico švicarskega biofarmacevta Actelion, ki je na podlagi novice, da se za njegov prevzem zanima ameriški farmacevtski velikan Johnson&Johnson, pridobila dobrih 16% vrednosti. Glede na trenutno nizke obrestne mere in ogromna denarna sredstva, ki jih imajo podjetja v bilancah, lahko pričakujemo, da se bo aktivnost prevzemanja podjetij nadaljevala tudi v prihodnje.

Nazaj