03. 05. 2017

Praznično obarvan pretekli teden je bil vse prej kot miren. Rezultati prvega kroga predsedniških volitev v Franciji so namreč predstavljali odskočno desko gibanju tečajev na ključnih kapitalskih trgih. Kaj prida pa nista zaostajali niti podjetniška niti makroekonomska sfera. Posledično so tečaji na ključnih kapitalskih trgih, merjeno v lokalnih valutah, v preteklem tednu znatno porasli, porast evra nasproti drugim svetovnim valutam pa je preprečila večje veselje vlagateljem na stari celini.

V EURV zadnjem tednu (21.4.2017 - 28.4.2017)Letos (31.12.2016-28.4.2017)*
Svet - MSCI World* +0,08 % +4,64 %
ZDA - S&P 500* -0,41 % +3,68 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+2,58 %

+8,53 %

Japonska - Topix* -1,27 % +3,15 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,20 %

+10,25 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ključni dogodek preteklega tedna so bili zagotovo rezultati prvega kroga volitev francoskega predsednika. Zmaga Emmanuela Macrona pred Marine Le Pen je poskrbela za precejšnje olajšanje vlagateljev. Le-ti so ocenili, da se je z zmago liberalno ter proevropsko usmerjenega kandidata občutno zmanjšala verjetnost izstopa Francije iz Evropske unije, ki ga obljublja oziroma zagovarja Marine Le Pen, s tem pa se je znatno zmanjšalo za kapitalske trge tako nezaželeno tveganje. Prav znižanje negotovosti glede morebitnega izstopa nove velike članice iz evropske integracije je pripeljalo do občutne krepitve tečaja evra (EUR) glede na ostale svetovne valute. Skupna evropska valuta se je tako v preteklem tednu nasproti ameriškemu zelencu okrepila za več kot 1,5 %, proti japonskemu jenu (JPY) pa celo za skoraj 4 %. Prav občutna rast vrednosti EUR je bila tudi glavni razlog, da so bile donosnosti na ključnih kapitalskih trgih, merjeno v EUR, v preteklem tednu mešane, medtem ko so bile v lokalnih valutah občutno pozitivne (od 1,5 % do 2,9 %).

K pozitivnemu vzdušju v Evropi so pomembno prispevali tudi dobri makroekonomski podatki. Optimizem nemških podjetnikov (merjeno z indeksom poslovne klime IFO inštituta) je tako v aprilu dosegel najvišjo raven v zadnjih šestih letih (vrednost indeksa je znašala 112,9, medtem ko so vlagatelji napovedovali le 112,4) in kaže, da se nemška lokomotiva le ne ustavlja, slednje pa je odlična popotnica za nadaljnje gospodarsko okrevanje največje članice evro območja. Z nadaljevanjem okrevanja ne samo nemškega, ampak v povprečju evropskega prostora, pa se počasi krepi tudi inflacija. Cene v evro območju so tako aprila po prvi oceni v povprečju porasle za 1,9 %, kar je več od pričakovanj trga (1,8 %). Če je bil porast inflacije v preteklih mesecih predvsem posledica rasti cen energentov, pa temu v aprilu ni bilo tako. Stopnja inflacije, ki izključuje cene energentov, hrane in tobaka, je namreč v aprilu znašala 1,2 % (analitiki so napovedovali 1,0 %), kar je največ po juniju 2013. Mnenja, da je inflacija že dovolj visoka, pa zaenkrat še ne deli Evropska centralna banka, saj je na zasedanju v preteklem tednu ohranila denarno politiko nespremenjeno.

Ameriško gospodarstvo evropskemu ni ostalo dolžno. Za pozitivno vzdušje je namreč poskrbel trg nepremičnin. Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v največjem svetovnem gospodarstvu je namreč v marcu znašala 621 tisoč stanovanjskih enot, kar je druga najvišja vrednost po letu 2007 in občutno višja od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali le prodajo 584 tisoč enot. Zaostajal pa ni niti cenovni del. Cene v 20 ameriških mestih, ki jih zajema S&P CoreLogic Case-Shiller indeks, so namreč v februarju na letni ravni porasle za 5,9 %, medtem ko so vlagatelji pričakovali le 5,8 %-no rast. K nadaljevanju rasti cen nepremičnin je ključno doprinesla relativno skromna ponudba obstoječih stanovanjskih enot, delno pa tudi dobre razmere na trgu dela ter predvsem bolj »zdrave« bilance ameriških gospodinjstev.

Za češnjo na torti v preteklem tednu pa je poskrbel podjetniški parket. Nekaj svetovnih velikanov je namreč objavilo podatke o odličnem medletnem poslovanju. Nemški avtomobilski koncern Daimler AG je tako v prvem četrtletju podvojil dobiček glede na primerljivo lansko obdobje, kar gre pripisati predvsem zelo dobri prodaji luksuznih vozil Mercedes-Benz. Družba je ob objavi medletnih rezultatov opazno dvignila tudi napovedi za poslovanje v celem letu 2017. Podjetje, ki ponuja storitve čivkanja, Twitter, je sicer objavilo, da so prihodki v prvem četrtletju 2017 prvič po javni ponudbi delnic upadli, a so bili vseeno višji od napovedi analitikov, dodatno pa je vlagatelje razveselilo dejstvo o rasti števila aktivnih uporabnikov storitve, kar je dobra popotnica za prihodnjo rast prihodkov in dobička. Nazadnje, s poslovnimi rezultati sta vlagatelje pozitivno presenetila še McDonald's, ponudnik verige prodajaln s hitro prehrano, in PepsiCo, proizvajalec pijač in prigrizkov.

Krepitev evra v preteklem tednu je evropskim vlagateljem rahlo pokvarila popolno veselje. A brez skrbi – krepitev valute je rezultat zmanjšanja tveganj ter porasta optimizma. Oba omenjena elementa pa pozitivno vplivata tudi na dolgoročno poslovanje podjetij.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja