24. 10. 2016

Pogled na tedenske donosnosti svetovnih delniških indeksov potrjuje dobro razpoloženje vlagateljev, ki so bili v zadnjih dneh osredotočeni predvsem na objave poslovnih rezultatov družb in odločitve centralnih bank. Makroekonomski podatki za Kitajsko kažejo, da ostaja gospodarska rast stabilna, med razvijajočimi se trgi pa ne gre spregledati tudi brazilskih delnic.

V EURV zadnjem tednu (14.10.2016 - 21.10.2016)Letos (31.12.2015 -21.10.2016)*
Svet - MSCI World* +1,56 % +2,23 %
ZDA - S&P 500* +1,50 % +4,68 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+1,28 %

-5,88 %

Japonska - Topix* +2,54 % +2,75 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,71 %

+14,66 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih začenjamo na domačih, evropskih tleh. Na četrtkovem zasedanju Evropske centralne banke po pričakovanjih ni prišlo do spremembe ukrepov. Svet ECB je ohranil nespremenjene ključne obrestne mere in mesečne nakupe vrednostnih papirjev v višini 80 milijard EUR, ki bodo kot nestandardni ukrep ostali vsaj do konca marca 2017. Pri tem je Mario Draghi pustil odprta vrata podaljšanju oziroma dodatnim spodbudam na decembrskem zasedanju, zaradi česar je evro v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnil na 7-mesečno dno. Kot je poudaril Draghi, gospodarstvo evroobmočja še naprej počasi, toda vztrajno okreva, nadaljuje se rast kreditiranja, ki pa je še vedno umirjena, inflacija se postopno zvišuje. Slednje potrjujejo zadnji podatki Eurostata – medletna inflacija v evroobmočju je septembra znašala 0,4 %, potem ko je bila avgusta zabeležena 0,2-odstotna inflacija. Septembrsko zvišanje je predvsem posledica nadaljnje medletne rasti cen energentov. Nafta pa ni edina surovina, pri kateri je v letu 2016 prišlo do zvišanja cen; pozitiven trend beležijo tudi kovine, denimo aluminij, železova ruda in cink.

Prav letošnja rast na trgu surovin je zmanjšala pritisk na izvoznike iz s surovinami bogatih držav. Medtem ko so bili trgi v razvoju v letu 2015 med poraženci, če gledamo donosnosti delniških indeksov, pa letos prednjačijo z dvoštevilčno rastjo. V preteklem tednu so med trgi v razvoju izstopale brazilske delnice, ki so porasle za 6,0 % (merjeno v EUR), na kar je poleg cen surovin vplivala poteza brazilske centralne banke. Le-ta je namreč v sredo prvič po štirih letih znižala referenčno obrestno mero (s 14,25 % na 14,0 %). Glavni vzrok za to je upočasnjena inflacija, ki je še januarja na medletni ravni znašala 10,7 %, septembra pa 8,5 %. Poleg tega največje latinskoameriško gospodarstvo kaže znake postopnega izboljšanja in začetka izhoda iz krize. Nujne so fiskalne reforme, novo politično oblast pa za povrnitev zaupanja svetovne javnosti in neposredne tuje investicije čaka še precej dela. Mednarodni denarni sklad za Brazilijo v letošnjem letu pričakuje 3,3-odstotni padec BDP, medtem ko za leto 2017 napoveduje 0,5-odstotno gospodarsko rast. Sodeč po krepitvi brazilskega reala in gibanju delniškega indeksa brazilske borze, pa so optimistični tudi vlagatelji. Kljub recesiji in političnemu kaosu, ki je vrhunec dosegel konec avgusta z odstavitvijo predsednice Dilme Rousseff, so namreč brazilske delnice v letošnjem letu dosegle zavidljivo 85 % rast (merjeno z indeksom IBOV, v EUR).

Med trgi v razvoju sta bili pozornosti deležni tudi Kitajska in Turčija. Objavljeni so bili podatki o kitajski gospodarski rasti, ki je v tretjem četrtletju ostala na stabilni stopnji 6,7 %, kar je v skladu z vladnimi cilji. Nekateri analitiki ob tem opozarjajo na še vedno prisotna tveganja, povezana s pregretostjo trga nepremičnin ter z visoko ravnjo zadolženosti kitajskih podjetij. Vseeno pa so makroekonomski podatki o stanju največjega gospodarstva Azije dovolj spodbudni, da so pripomogli k rasti kitajskih delnic v preteklem tednu. Zvišale so se tudi cene turških delniških naložb. Vzrok za slednje je odločitev turške centralne banke o ohranitvi ključne obrestne mere na 8,25 %, medtem ko je bilo pričakovano znižanje za 25 bazičnih točk.

Za konec še skok na drugo stran Atlantika, kjer smo poleg zadnjega volilnega soočanja lahko spremljali novice o doseženih dobičkih podjetij v minulem četrtletju. Microsoft je poročal o rasti prodaje in dobička, kar je posledica naraščajočega povpraševanja po programski opremi in storitvah računalništva v oblaku. Cena delnice se je po objavi dvignila za 4,9 % in dosegla rekordno vrednost. Tudi v prihajajočih dneh ne bo manjkalo objav poslovnih rezultatov družb. Prav nasprotno, od 500 največjih ameriških družb jih bo v tem tednu zadnje finančne podatke razkrila več kot tretjina.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja