05. 08. 2019

V preteklem tednu je bilo kar nekaj novic pozitivnih. A premalo »ohlapen« Fed in nove napovedane carine ZDA na kitajske izdelke so poskrbele za slab zaključek tedna.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (26.07.2019-02.08.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-02.08.2019)*

Svet - MSCI World*

-2,87%

+20,24%

ZDA - S&P 500*

-3,00%

+21,91%

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,21%

+15,17%

Japonska - Topix*

-0,42%

+10,89%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-4,17%

+9,25%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg

V ZDA je bila v preteklem borznem tednu v polnem teku sezona objav poslovnih rezultatov podjetij. Doslej je približno 78 % podjetij ameriškega vodilnega indeksa S&P 500 objavilo poročila o poslovanju za drugo četrtletje, pri čemer je 76 % družb preseglo napovedi glede višine dobička, agregatni dobiček pa je pričakovanja premagal za 5,46 %. Najbolj so presenetila podjetja iz farmacevtske panoge, kjer je poročan dobiček presegel pričakovanja za 6,7 %. V Evropi je 83 % podjetij iz indeksa Euro Stoxx 50 objavilo poročila o poslovanju za drugo četrtletje, pri čemer je 65 % družb preseglo napovedi glede višine dobička.

V ponedeljek je svoje vlagatelje sicer razočaralo prehrambeno podjetje Beyond Meat, ki izdeluje nadomestke mesa. Prihodki so bili sicer višji od pričakovanj, vendar je bila višja od pričakovane tudi izguba na delnico. Bolj kot sami poslovni rezultati je delničarje razočarala novica o sekundarni izdaji delnic po precej nižji ceni od tržne, zaradi česar je tečaj po objavi novice upadel za 12 %. Vlagatelji, ki so sodelovali v prvi javni ponudbi delnic, so letos v evrih zaslužili 616 %, kar je najverjetneje eden izmed razlogov za novo izdajo, saj želi družba z novo ponudbo vnovčiti astronomsko rast tečaja. Le dan kasneje je svoje vlagatelje razveselilo podjetje Apple, ki je preseglo pričakovanja vlagateljev tako glede prihodka kot dobička. Prvič po letu 2012 so sicer prihodki od prodaje mobilnih telefonov iPhone znašali manj kot polovico celotnih prihodkov. Za rast tako skrbita predvsem segmenta storitev (Music, iCloud, TV) in »wearables« (AirPods in Apple Watch).

Ameriška centralna banka je v sredo za 0,25 odstotne točke znižala ključno obrestno mero na raven med 2 % in 2,25 %. Odločitev za znižanje pripisujejo skromnejši globalni gospodarski rasti in nizki inflaciji. Gre za prvo znižanje po decembru 2008. Trg je deloma upal na znižanje v višini 0,5 odstotne točke, razpoloženje med vlagatelji pa je pokvaril tudi šef Fed-a. Powell je namreč poudaril, da tokratno znižanje ne pomeni začetka daljšega cikla nižanja ključne obrestne mere, kar sicer ne pomeni, da ne bo več dodatnih nižanj, a da so ta odvisna od prihodnjih gospodarskih izgledov. Nervozo je v zaključku tedna vnesel tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je napovedal dodatne 10 % carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Ob konca tedna so bili objavljeni še podatki iz ameriškega trga dela. Tamkajšnji delodajalci so julija ustvarili 164 tisoč novih zaposlitev, kar je skladno s pričakovanji, stopnja brezposelnosti ostaja enaka kot v juniju (3,7 %). V Evropi je še najbolj odmevala objava o gospodarski rasti, ki je v drugem četrtletju glede na prvo tako v evroobmočju kot v Evropski uniji znašala 0,2 %. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja