11. 02. 2019

Po najhitrejši januarski rasti delniških trgov v zadnjih 30 letih se je optimistično razpoloženje na borzah v sredini tedna umirilo. Poleg rednih skrbi so se vlagatelji ustrašili znižanih napovedi analitikov glede poslovanja ameriških družb za prvo četrtletje letošnjega leta.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (01.02.2019-08.02.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-08.02.2019)*

Svet - MSCI World*

+0,82%

+8,60%

ZDA - S&P 500*

+1,34%

+9,41%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,45%

+6,18%

Japonska - Topix*

-0,55%

+4,71%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,13%

+8,49%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Počasnejša normalizacija obrestnih mer v Evropi in ZDA je tudi v tem tednu skrbela za optimizem vlagateljev. Po vzoru ECB-ja in Fed-a je tudi indijska centralna banka nepričakovano znižala ključno obrestno mero. Indija je tudi odpravila omejitve za investicije izven domače države in postavila blažja pravila za izposojanje denarja v tujini za domača podjetja. Azijske borze so bile pretekli teden sicer praznično obarvane, saj so bile več dni v tednu zaprte zaradi praznovanja lunarnega novega leta.

Oči vlagateljev so še vedno usmerjene v pogajanja med Trumpom in Kitajsko, kjer smo priča pozitivnim premikom ob še vedno nepopustljivih zahtevah Trumpa. Ameriški predsednik pravi, da se ne bo zadovoljil samo z zmanjšanjem trgovinskega primanjkljaja, ampak želi z dogovorom zaščititi ameriška podjetja in zaposlene. Trump se tudi ne namerava srečati s kitajskim predsednikom pred 1. marcem, ko poteče dogovor o prekinitvi trgovinskih vojn. Ob nadaljevanju trgovinske sage je vedno več opozoril, da negotovost škoduje globalnemu gospodarstvu. V preteklem tednu je tako tudi avstralska centralna banka po vzoru ostalih institucij znižala napovedi gospodarske rasti.

Za negativno vzdušje v drugi polovici tedna je poskrbelo zniževanje napovedi analitikov glede prihodnjega poslovanja ameriških družb. Ta trend je prisoten že od začetka leta in v prvem četrtletju letošnjega leta se pričakuje upad dobičkov v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem. V letošnjem letu sicer analitiki pričakujejo spodbudno 6-odstotno rast dobičkov, kar je vseeno bistveno nižje od preteklih let.

Vlagatelji so v preteklem tednu pozorno spremljali objavo velikana Alphabet, lastnika iskalnika Google. Ta je objavil rezultate nad pričakovanji, a vendar zaradi upada marž in kar 65-odstotnega dviga investicij izven osnovne dejavnosti ni zadovoljil analitikov. Na evropskih tleh je razočaral Daimler, ki je lani doživel 29-odstotni upad dobička, in opozarja, da bodo trgovinske vojne terjale svoj davek tudi v letu 2019. Med četrtletnimi objavami podjetji v Evropi smo videli tudi nekaj pozitivnih presenečenj. Delnice prodajalca nakita Pandora so pridobile 18 odstotkov vrednosti ob objavi četrtletnih rezultatov in predstavitvi nove strategije, ki med drugim vključuje ukrepe za znižanje presežnih zalog. Tečaj delnic družbe Estee Lauder je ob napovedi višjega dobička od pričakovanj analitikov za leto 2019 porasel za 12 odstotkov. Dobre objave prihajajo tudi iz evropskih bank, tako je recimo vrednost delnice banke ING poskočila za 6 odstotkov ob objavi dobička nad pričakovanji. Pozitivno razpoloženje se je razširilo tudi med italijanske banke, saj je bilo povpraševanje po skupni sindicirani izdaji obveznic rekordno, kar kaže na nižanje negotovosti glede italijanskega bančnega sistema.

Ob koncu tedna se je negativno razpoloženje nadaljevalo zaradi morebitnega ponovnega zaprtja služb zvezne administracije v ZDA, saj Trump in kongres ostajata na nasprotnih straneh. Četrtkovo srečanje Therese May v Bruslju 50 dni pred brexitom ni obrodilo želenega napredka, saj EU ne popušča v pogajanjih. Trge je dodatno prestrašil guverner angleške centralne banke Mark Carney, ki je izpostavil, da britansko gospodarstvo ni pripravljeno na izstop iz EU brez dogovora in da gospodarstvu trenutna negotovost škodi. Tako ni presenečenje, da je januarska vrednost anketnega indeksa prihodnje proizvodne aktivnosti v evroobmočju pri 51 indeksnih točkah, kar kaže na skorajšnji zastoj proizvodnega sektorja. V Evropi je po drugi strani pozitivno presenetila Rusija, ki je v letu 2018 kljub sankcijam dosegla 2,3-odstotno gospodarsko rast, kar je najhitrejša rast v zadnjih 6 letih. Za optimizem je poskrbel tudi Moody's, ki je sledil ostalim agencijam in Rusiji zaradi izboljšanja javnofinančne slike dvignil bonitetno oceno in jo postavil ob bok Italiji in Madžarski.

Nazaj