27. 12. 2017

Odziv trgov po veliki zmagi Trumpa ob potrditvi reforme davčne zakonodaje v ZDA je bil relativno anemičen. Prav tako ni bilo presenečenj na drugem koncu sveta kjer je Japonska centralna banka ohranila denarno politiko nespremenjeno. Se pa premika v Sloveniji, kjer se je poleg ravni cen nepremičnin izdatno povečala tudi vrednost opravljenih gradbenih del.

V EURV zadnjem tednu (15.12.2017-22.12.2017)Letos (31.12.2016-22.12.2017)*

Svet - MSCI World*

-0,05 %

+9,25 %

ZDA - S&P 500*

-0,44 %

+8,76 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,57 %

+11,50 %

Japonska - Topix*

+0,71 %

+12,57 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,32 %

+20,51 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

V preteklem tednu so v ZDA republikanci s tesno večino 51 glasov za in 48 proti v senatu potrdili reformo davčne zakonodaje in tako poskrbeli za največjo zmago predsednika Trumpa od njegove izvolitve. Zaradi proceduralne napake bo potrebno sicer ponoviti glasovanje v predstavniškem domu, vendar ne gre pričakovati nobenih presenečenj, saj so v istem dnevu v omenjenem domu davčno reformo z 227 glasovi za in 203 proti prav tako potrdili. Po ponovnem glasovanju bo predsednik Trump tako moral samo še podpisati najobsežnejšo davčno reformo v zadnjih 30-ih letih. Sprejem davčne reforme bo za ameriška podjetja, ki so obdavčena s 35-odstotno stopnjo davka na dobiček, pomenilo znižanje te stopnje na 21 odstotkov. Nižji davki ter davčne olajšave za podjetja so spodbuden signal za rast dobičkov podjetij v prihodnjih četrtletjih.

Kapitalski trgi se sicer v preteklem tednu na novico niso opazneje odzvali. Ameriški dolar je proti košarici ostalih valut po glasovanju malenkost pridobil, nato pa se je njegova vrednost znižala, tako da je ameriški zelenec na tedenski ravni proti evru celo izgubil slab odstotek vrednosti.

Redno zasedanje japonske centralne banke po pričakovanjih ni prineslo sprememb v denarni politiki. Svet guvernerjev je z osmimi glasovi za in le enim proti ohranil ključno obrestno mero nespremenjeno. Centralna banka načrtuje nadaljnje širjenje svoje bilančne vsote, dokler 2 % ciljna stopnja inflacije ne bo dosežena. Poleg določanja obrestnih mer poskuša centralna banka želeno inflacijo doseči tudi z vplivanjem na obrestno krivuljo japonskih državnih obveznic (razlika med kratkoročnimi in dolgoročnimi obrestnimi merami). Ekonomisti pričakujejo, da se bo naklon krivulje povečal v drugi polovici leta 2018.

Slovenski gradbeno-nepremičninski sektor še naprej okreva. Cene stanovanjskih nepremičnin so namreč v 3. četrtletju 2017 v povprečju porasle za 0,4 % glede na 2. četrtletje tega leta. Vodilno vlogo so imele rabljene stanovanjske nepremičnine saj je bilo prodanih 2.281.nepremičnin, novih pa zgolj 151. Cene vseh nepremičnin so bile v 3. četrtletju 2017 za 7,9 % višje kot v enakem obdobju lanskega leta. Gibanje cen vpliva tudi na gradbeno aktivnost. Število izdanih gradbenih dovoljenj se je v mesecu novembru 2017 povečalo za 7 % glede na predhodni mesec. V obdobju je bilo izdanih 704 gradbenih dovoljenj, povečala se je tudi površina, na katero se nanašajo omenjena dovoljenja. Zadnja primerjava za vrednost opravljenih gradbenih del kaže, da je bila vrednost opravljenih gradbenih v mesecu oktobru za 8,6 % višja kot mesec prej in za 16,1 % višja, če primerjamo prvih deset mesecev letošnjega leta z enakim obdobjem v lanskem letu. V območju evra pa se je vrednost opravljenih gradbenih del oktobra 2017 na mesečni ravni znižala za 0,4 %. Posledično se je znižala tudi letna rast, ki tako znaša 2,0 %. Najvišje znižanje omenjene vrednosti je bilo zabeleženo na Švedskem, v Veliki Britaniji in v Nemčiji, medtem ko se je gradbena aktivnost najbolj okrepila prav v Sloveniji ter na Madžarskem in Slovaškem.

Za evro območje je bila pretekli teden pomembna tudi objava nemškega kazalnika zaupanja potrošnikov (angl.: IFO Business Climate). Po tem, ko je pretekli mesec kazalnik dosegel najvišjo vrednost od začetka merjenja (117,5), je v decembru malenkost upadel na vrednost 117,2, kar pa še vedno kaže na odločno razpoloženje potrošnikov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja