17. 02. 2020

Pretekli teden je vlagateljem, ki premoženje nalagajo na ključne svetovne trge, pričaral nasmeh na obraz. Delniški tečaji so namreč v povprečju znatno porasli. K opaznemu pozitivnemu gibanju tečajev so ob krepitvi vrednosti dolarja glede na evro v pomembni meri pripomogla nižja tveganja, povezana z izbruhom oziroma širjenjem koronavirusa, ter napovedani načrti finančnih spodbud z virusom najbolj prizadetih držav.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (07.2.2020-14.2.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-14.2.2020)

Svet - MSCI World*

+2,10%

+6,97%

ZDA - S&P 500*

+2,59%

+8,60%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,49%

+3,69%

Japonska - Topix*

-0,72%

+1,50%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,30%

+2,84%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Za pozitivne okoliščine na kapitalskih trgih je v preteklem tednu v največji meri poskrbela zgodba, ki v zadnjih tednih polni naslovnice številnih svetovnih medijev – koronavirus. Podatki so namreč nakazali, da se širjenje virusa upočasnjuje, kar so vlagatelji pozdravili z optimizmom in pričakovanji, da bo omenjeni izbruh v naslednjih četrtletjih le še bežen spomin, ki na globalno gospodarsko rast ne bo vplival v večji meri. Glede na to, da trgi ne marajo negotovosti, je omenjeno znižanje tveganj pozitivno vplivalo na gibanje svetovnih delniških tečajev. Za nekaj slabe volje oziroma skrbi je v drugi polovici tedna sicer poskrbel podatek o ponovnem skoku števila novih primerov okužb v kitajski provinci Hubej, ki predstavlja epicenter virusa, a kot se je izkazalo že velikokrat na kapitalskih trgih, se je tudi tokrat hudič skrival v podrobnostih. Kitajska vlada je namreč spremenila metodologijo štetja novih primerov okužb. Dosedanji pozitivni laboratorijski test je tako nadomestila z bolj ohlapnim kliničnim pregledom, kar je verjetno povzročilo tudi nekaj primerov lažno pozitivnih okužb in posledično večje število novih primerov okužb.

Za dodaten pospešek delniškim tečajev so v preteklem tednu s spodbudami gospodarstvu poskrbele tudi države, ki jih je dosedanji izbruh v ekonomski meri najbolj prizadel – Kitajska, Hong Kong in Singapur. Omenjene države so se namreč zatekle k različnim fiskalnim in monetarnim instrumentom, s katerimi želijo omejiti negativen vpliv izbruha virusa. Kitajska, drugo svetovno gospodarstvo po bruto domačem proizvodu, je tako napovedala, da bo znižala davek, ki ga plačujejo podjetja, ter obljubila dodatne spodbude podjetjem, ki bodo čim prej ponovno zagnala proizvodne obrate. Kitajska centralna banka ni ostala dolžna fiskalnim spodbudam in je dodatno znižala obrestne mere ter sprostila omejitve glede slabih posojil. Kombinacija fiskalno-denarnih spodbud naj bi omilila negativne posledice zastoja gospodarske aktivnosti zaradi izbruha koronavirusa, kar so vlagatelji sprejeli zelo pozitivno.

Makroekonomski podatki so bili v prejšnjem tednu precej v ozadju, kar gre pripisati predvsem fokusu vlagateljev in medijev na morebitno širjenje koronavirusa ter dejstvu, da je bila velika večina objavljenih podatkov v skladu s pričakovanji vlagateljev. Popolnoma drugače pa je bilo na podjetniškem parketu, ki je poskrbel za nekaj pozitivnih novic za vlagatelje. Tehnološki velikan Cisco Systems, upravljavec premoženja T. Rowe Price in upravljavec kazinojev MGM Resorts International so namreč v preteklem tednu napovedali dvig dividend. Dodatno je za impresivno statistiko poskrbel PepsiCo, ki je prav tako napovedal dvig dividende v letošnjem letu. V primeru sprejetega predloga tudi s strani delničarjev bi to pomenilo že 48. zaporedno leto, ko bi proizvajalec Pepsi Cole povišal znesek izplačane dividende.

V preteklem tednu so kapitalski trgi vlagatelje opomnili na pomembno plat, ki prav tako pomembno vpliva na gibanje tečajev finančnih instrumentov, to so tveganja. Zmanjšanje le-teh pozitivno vpliva na donosnosti, kar se je v zadnjih nekaj tednih lepo pokazalo na svetovnih borzah.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja