30. 11. 2015

Pretekli teden so vzdušje na kapitalskih trgih krojili številni dogodki - od praznično-potrošniškega vzdušja v ZDA, rusko-turškega konflikta in težav največjih kitajskih borznih posrednikov pa do pričakovanj, kaj bosta na naslednjem srečanju storili dve ključni denarni ustanovi. A kapitalski izplen je bil relativno miren. Večina ključnih delniških trgov je namreč v preteklem tednu dosegla rahlo pozitivne donosnosti.

RegijaV zadnjem tednu (23.11.2015 - 27.11.2015)Letos (31.12.2014 - 27.11.2015)
Svet - MSCI World* +0,32 % +13,52 %
ZDA - S&P 500* +0,52 % +15,88 %
Evropa - DJ STOXX 600* +0,49 % +12,01 %
Japonska - Topix* -0,08 % +26,37 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -1,57 % -1, 36 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Največji svetovni kapitalski trg je v preteklem tednu postregel s skrajšanim urnikom trgovanja. Četrti četrtek v novembru je namreč rezerviran za praznični zahvalni dan. A z vidika kapitalskih trgov je bolj kot dan, v katerem dobijo glavno vlogo purani, pomemben dan, ki sledi. Gre namreč za t.i. »črni« petek, ki označuje začetek nakupovalne mrzlice oziroma sezone. Prodajno dober »črni« petek namreč pregovorno nakazuje na dobro potrošniško sezono, kar z drugimi besedami pomeni dobre prodajne rezultate maloprodajnih podjetij, slednje pa lahko vodi k višjim dobičkom teh družb in k pozitivnemu gibanju tečajev njihovih delnic. Pričakovanja tržnih udeležencev pa so postavljena visoko in to upravičeno. Trg dela v ZDA je namreč v odlični kondiciji in nič ne kaže, da bi se lahko razmere hitro poslabšale. Število zahtevkov za pomoč brezposelnim v ZDA je namreč v tednu, ki se je končal 21. 11. 2015, upadlo na 260.000. Bolj kot sama absolutna številka je zanimivo to, da je bilo tako nizko število prosilcev za pomoč brezposelnim nazadnje doseženo sredi julija tega leta, pred tem pa davnega decembra 1973, ko je je bila ameriška populacija za tretjino manjša kot danes. Pogoji za dober potrošniški december so s tega vidika odlični.

Za pozitivno gibanje tečajev evropskih delnic sta v preteklem tednu poskrbela predvsem pozitivno razpoloženje podjetniške in potrošniške sfere (vrednost indeksa Evropske komisije o ekonomskem sentimentu, 106,1,  je namreč v novembru presegla pričakovano – 105,9) ter Evropska centralna banka. Predsednik evropske denarne ustanove je namreč že na oktobrskem srečanju nakazal možnost dodatnih denarnih spodbud, če bo inflacija v evro območju ostala zelo nizka. Glede na to, da se oktobra cene na letni ravni praktično niso spremenile (0,1 % inflacija), kar je krepko pod ciljno vrednostjo ECB (2 %), vlagatelji pričakujejo, da bo Mario Draghi na prihajajočem srečanju ECB, 3. 12. 2015, posegel po dodatnem denarnem orožju.

Trgi v razvoju so v preteklem tednu poskrbeli za manjši glavobol vlagateljev. K opaznemu padcu vrednosti osrednjega indeksa trgov v razvoju sta ključno doprinesla dva negativna dogodka. Prvega predstavlja zaostrovanje rusko-turškega spora ob turški sestrelitvi ruskega vojaškega  letala. Sprva le vojaški incident namreč prerašča v ekonomskega, in sicer v obliki omejitev trgovine med omenjenima državama (višje carine ali prepovedi) ter potovanj državljanov obeh omenjenih držav. Vsi ti dogodki so vse prej kot pozitivni za poslovanje družb iz omenjenih držav, še bolj pa vlagatelje skrbi dodatno zaostrovanje spora ali celo njegova širitev. Ne smemo namreč zanemariti dejstva, da kapitalski trgi ne marajo nestabilnosti. Drugi zavoro pri gibanju tečajev delnic pa je sprožil kitajski kapitalski trg. Kitajski borzni indeks Shanghai Composite je namreč v petek izgubil približno 5,5 %. K izrazitemu dnevnemu upadu tečajev kitajskih delnic so največ doprinesle objave, da so nekatere največje borzne hiše na Kitajskem deležne preiskav s strani regulatorja trga vrednostnih papirjev zaradi morebitnih manipulacij pri znatnih padcih tečajev kitajskih delnic v poletnih mesecih. Čeprav je omenjeni dogodek negativno vplival na razpoloženje vlagateljev, pa je bil vpliv na preostale kapitalske trge omejen, kar kaže že to, da so tečaji delnic na borzi v Hong Kongu, posebnem kitajskem območju, v petek upadli le za 1,7 %.

Za pretekli teden bi lahko sklenili, da veliko dogodkov še ne pomeni nujno velikih borznih premikov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja