27. 01. 2020

Januarsko rast na borzah je v prejšnjem tednu prekinila širitev novega virusa na Kitajskem. Gripi podoben virus, ki spominja na sars, je ohromil državo. Njegova širitev izven domačih meja pa dodatno povečuje bojazen tudi glede vpliva na gospodarstva preostalega dela sveta. Večina kapitalskih trgov je v prejšnjem tednu zaključila vrednosti pod izhodiščno ravnjo, k pozitivni evrski rasti japonskega trga pa je prispevala krepitev jena napram evru.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (17.1.2020-24.1.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-24.1.2020)

Svet - MSCI World*

-0,24%

+3,50%

ZDA - S&P 500*

-0,44%

+3,97%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,20%

+1,94%

Japonska - Topix*

+1,04%

+1,80%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,82%

+2,30%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Izbruh novega virusa na Kitajskem je v prejšnjem tednu negativno vplival na razpoloženje na borzah, zabeleženi primeri tudi izven kitajskih meja pa so še posebej vznemirili vlagatelje. Globalno so bile na udaru predvsem delnice energetskih podjetij in družb, občutljivih na upad turizma ter letalskih potovanj. Na Kitajskem pa je zaradi zaprtja mest in omejitev potovanj v prazničnem času kitajskega novega leta osrednji borzni indeks utrpel največji tedenski upad (-3,54 %) v zadnjih štirih mesecih. Omejitve potovanj in zmanjšano povpraševanje je negativno vplivalo tudi na ceno nafte, ki je prejšnji teden upadla za 6,4 % in teden zaključila pri vrednosti 60 dolarjev za sodček, kar je najmanj v zadnjih treh mesecih.

Za dodatno razočaranje na borzah je poskrbel ameriški predsednik Trump, ki se po sklenitvi prve faze trgovinskega sporazuma s Kitajsko in umiritvi razmer sedaj obrača proti Evropi. Kot že pred časom ZDA Evropi ponovno grozi s 25 odstotnimi carinami na uvoz evropskih avtomobilov. Spodbudne objave ameriškega gospodarstva so sredi tedna nekoliko umirile strahove vlagateljev. Prodaja obstoječih hiš je namreč decembra na mesečni ravni porastla več kot pričakovano (+3,6 % namesto +1,3 %) in hkrati dosegla najvišjo raven vse od meseca februarja 2018. Podatki o rekordno nizki ponudbi obstoječih hiš pa dodatno povečujejo obete za prihodnjo gradbeno dejavnost ameriškega gospodarstva. Konec tedna je bil objavljen tudi podatek o novih zahtevkih za nadomestilo za brezposelnost, ki so se na tedenski ravni sicer povečali (211.000), vendar manj kot pričakovano (215.000).

Na stari celini je razpoloženje vlagateljev proti koncu tedna skazil podatek o gospodarski aktivnosti v evroobmočju, ki še vedno caplja na mestu. Anketni indeks proizvodne in storitvene aktivnosti (kompozitni indeks PMI) je v mesecu januarju napram decembru namreč stagniral. Svetli luči ostajata največji gospodarstvi (francosko in nemško), ki sta skupno zabeležili najvišjo rast indeksa v zadnjih petih mesecih. Za izboljšanje optimizma glede nemškega gospodarstva je poskrbel tudi kazalnik zaupanja vlagateljev (ZEW), ki je na račun umiritve trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko, ki hromijo izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo, januarja glede na december porasel za 16 točk, na najvišjo vrednost vse od leta 2015.

Zakorakali smo tudi v sezono objav poslovnih rezultatov borznih družb za zadnje četrtletje preteklega leta. Po do sedaj objavljenih podatkih 84 družb v indeks S&P vključenih jih je 73 % z objavo dobička preseglo pričakovanja vlagateljev, kar je več od dolgoletnega povprečja (63 %). Sezona objav rezultatov zadnjega lanskega četrtletja so odprle največje banke, v prejšnjem tednu pa je z objavo poslovnih rezultatov razveselil ameriški Intel Corp. Potem, ko je povpraševanje po računalništvu v oblaku močno povečalo poslovanje proizvajalca čipov in ublažilo strahove glede izgube tržnega deleža podjetja napram konkurenčnima AMD in Nvidia, je delnica družbe poskočila za 8 %, kar predstavlja največji dnevni porast delnice v zadnjih 20 letih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja