20. 04. 2020

V luči novih sprejetih ukrepov posameznih centralnih bank in držav ter nadaljnjega umirjanja rasti števila okuženih s koronavirusom so vlagatelji tudi v preteklem tednu večinoma ostali optimistični. Na donosnost evropskih delnic znova negativno vplivajo nesoglasja glede izdaje evro obveznic.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (10.4.2020-17.4.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-17.4.2020)

Svet - MSCI World*

+3,11%

-10,96%

ZDA - S&P 500*

+3,72%

-7,51%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,54%

-19,16%

Japonska - Topix*

+2,36%

-11,39%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+5,25%

-17,89%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V preteklem tednu s(m)o vlagatelji več pozornosti namenjali umirjanju stopenj rasti okužb v ZDA, objavljenemu načrtu ponovnega zagona ameriškega gospodarstva in upanju glede napredka pri razvoju cepiva za virus SARS-CoV-2 kot pa slabim makroekonomskim objavam. Med slednjimi velja izpostaviti podatek, da je samo v zadnjem tednu dni kar 5,2 milijona Američanov zaprosilo za nadomestilo za brezposelnost, skupno število novih prošenj v zadnjih štirih tednih pa je že preseglo 22 milijonov zahtevkov. Ameriško gospodarstvo je tako v le štirih tednih izgubilo skoraj vsa ustvarjena delovna mesta po finančni krizi, pri čemer velja omeniti, da je tokrat delež začasno odpuščenih neprimerno višji. Glede na povedano ni presenetljiv rekorden marčevski upad maloprodaje in to kljub kar 26 odstotni rasti prodaje hrane in pijač. V preteklem tednu so se začele tudi objave poslovnih rezultatov za prvo letošnje četrtletje. Upadanje obrestnih marž in povečevanje rezerv za slabe kredite sta glavna razloga za znaten upad dobičkov ameriških bank. Najmanjši upad dobička je zabeležil Citigroup, in sicer za 46 %, medtem ko sta JPMorgan in Wells Fargo zabeležila kar 70 % oziroma 89 % upad čistega dobička v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v izjavi za Financial Times izrazil zaskrbljenost glede prihodnosti Evropske unije in enotne valute, če izdaje evro obveznic ne bosta podprli tudi Nemčija in Nizozemska. Po njegovem mnenju bo izdaja skupnega dolga zmanjšala verjetnost zmage populističnih strank v Italiji in Španiji, ki sta bili v tej krizi med najbolj prizadetimi državami. Trenutna odsotnost takšnega mehanizma se je v preteklem tednu že pokazala v naraščajočih zahtevanih stopnjah donosnosti državnih obveznic Italije, Španije, Portugalske in Grčije, saj so se vlagatelji vse bolj osredotočali na kreditno sposobnost posamezne države in ne na Evropo kot celoto.

Kitajsko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za 6,8 %, kar je prvi upad kitajskega gospodarstva po letu 1992, ko so začeli objavljati podatke o gospodarski rasti. Velja pa poudariti, da makroekonomski podatki nakazujejo močan porast kitajske proizvodnje aktivnosti po koncu karantene na Kitajskem, medtem ko sta maloprodaja in storitveni sektor še precej pod nivoji pred krizo.

Spodbudni rezultati testiranj zdravila Remdesivir družbe Gilead Sciences za zdravljenje Covida-19 so razlog za več kot 10 odstotno rast tečaja delnice družbe v preteklem tednu. Velja pa izpostaviti tudi nekoliko manj očitne zmagovalce korona krize na delniških trgih. Karantena je namreč razlog za pospešek rasti segmenta video in mobilnih iger, saj se je v času karantene vse več potrošnikov odločilo za nakup novih igralnih konzol oziroma nakup spletnih iger za osebne računalnike ali mobilne telefone. Ena izmed družb, ki se ukvarja z razvojem iger za mobilne telefone, je švedska družba Stillfront, katere tečaj je v preteklem tednu porasel za približno 10 %, v letošnjem letu pa za skoraj 50 % in je tako že dosegel rekordne vrednosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja