11. 04. 2016

Visoka rast cene nafte se v preteklem tednu ni odrazila na delniškem parketu, po dolgem času so se zmanjšale zaloge črnega zlata. Tečaj delnice farmacevta, znanega predvsem po modrih tabletkah, pa je lepo porasel, potem ko je v vodo padel eden največjih prevzemov v zadnjih letih. Za do nedavno zapostavljen trg španskih nepremičnin pa se je ogrel mehiški mogotec in četrti najbogatejši zemljan Carlos Slim.

V EURV zadnjem tednu (1.4.2016 - 8.4.2016)Letos (31.12.2015 - 8.4.2016)*
Svet - MSCI World* -0,62 % -6,50 %
ZDA - S&P 500* -1,34 % -4,57 %
Evropa - DJ STOXX 600* -0,39 % -9,28 %
Japonska - Topix* +1,91 % -11,41 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -1,26 % -2,02 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Cena nafte, ki v letošnjem letu znatno vpliva na dogajanje na borznih parketih širom sveta, tudi v preteklem tednu ni mirovala. Če je še v ponedeljek cena severnoameriške nafte (WTI Cushing) nekoliko upadla, je do konca tedna zabeležila 11 % rast. Glavni razlog je v objavljenem podatku, da so se po dolgem času na tedenski ravni zmanjšale zaloge črnega zlata v ZDA. Cena Cushing nafte se je tako od letošnjega dna s sredine februarja odbila že za 52 %.

V podjetniškem sektorju je borzne akterje presenetila novica o preklicu prevzemne ponudbe ameriškega farmacevta Pfizer, ki naj bi prevzel prav tako ameriškega farmacevta Allergan. Lani novembra je bil namreč napovedan eden največjih prevzemov v farmacevtskem sektorju v zadnjih letih, katerega ocenjena vrednost je znašala 160 mrd USD. Preklic je, zanimivo, povzročil, da je cena delnice Pfizerja porasla za 11 %, pričakovano pa je cena delnice Allergana, še do nedavnega tarče prevzema, upadla za 15%.

Sredi tedna je bil objavljen podatek, da britansko gospodarstvo raste hitreje kot gospodarstva drugih članic Evropske unije. Ne glede na to pa bližajoči se junijski referendum o morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ne bo pomemben samo za Britance, ampak tudi za celotno EU, saj bi lahko morebiten izstop vsaj začasno načel vprašanje oz. dvome o njenem nadaljnjem obstoju.

Po napovedih Mednarodne trgovinske organizacije (WTO) naj bi se svetovna blagovna menjava v letošnjem letu zvišala manj od pričakovanj. Svetovna gospodarska rast pa naj bi v letošnjem letu znašala 2,4 %, v letu 2017 pa 2,7 %. Znižanje pričakovanj bi lahko imelo vpliv tudi na odločitve ECB in Fed-a glede monetarne politike v prihodnje, omeniti pa velja, da so napovedi Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o svetovni gospodarski rasti nekoliko višje. V Nemčiji, največji trgovinski partnerici Republike Slovenije, se je izvoz februarja 2016 na mesečni ravni zvišal najbolj v zadnjih petih mesecih, in sicer za 1,3 % oziroma za 4,1 % na letni ravni. Februarski izvoz je bil posledično višji tudi v Sloveniji (na letni ravni za 7,9 %), rast pa je bila hitrejša od rasti uvoza. Trgovinski presežek je posledično še zrasel, kar bo pozitivno vplivalo tudi na rast slovenskega gospodarstva.

Ponovno so bili objavljeni dobri podatki s trga dela; v evroobmočju se je namreč stopnja brezposelnosti februarja znižala za 0,1 odstotne točke na 10,3 %. Gre za najnižjo stopnjo brezposelnosti po avgustu 2011. Podobna slika je tudi v Sloveniji, kjer je objava stopnje anketne brezposelnosti za leto 2015 pokazala 9,0 % brezposelnost. Pozitivni podatki s trga dela so prišli tudi iz ZDA, kjer je število novih prosilcev za nadomestilo za brezposelnost upadlo na 267 tisoč.

Med državami evroobmočja velja omeniti Španijo. V preteklosti sprejete strukturne reforme se kažejo v upadanju stopnje brezposelnosti in ponovno bolj optimističnih Špancih ter posledično za evropske razmere hitri gospodarski rasti, ki je v letu 2015 znašala 3,2 %. Ob čedalje cenejšem zadolževanju tako ne čudi, da se od leta 2014 zvišujejo tudi cene tamkajšnjih nepremičnin (v zadnjem četrtletju 2015 za 4,5 % na letni ravni). Boljše gospodarske razmere so ob veliki ponudbi presežnih nepremičnin privabile tudi četrtega najbogatejšega človeka na svetu, Mehičana Carlosa Slima, da je pretekli teden prek svojega podjetja Inversora Carso objavil prevzem večje španske nepremičninske družbe.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja