14. 10. 2019

Pozornost vlagateljev je bila prejšnji teden usmerjena v srečanje predstavnikov ZDA in Kitajske, ki so naredili korak k umiritvi trgovinskih razmer. K optimizmu na borzah pa je prispevalo tudi upanje, da se bodo Britanci izognili izstopu iz EU brez dogovora. Na tedenski ravni so tečaji na večini kapitalskih trgov porasli.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (04.10.2019-11.10.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-11.10.2019)

Svet - MSCI World*

+0,60%

+21,90%

ZDA - S&P 500*

+0,05%

+25,70%

Evropa - DJ STOXX 600*

+3,04%

+20,35%

Japonska - Topix*

-0,62%

+15,25%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,92%

+11,56%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

ZDA in Kitajska sta se v petek dogovorili za prvo fazo trgovinskega dogovora. ZDA v torek ne bodo povišale carin (napovedan dvig s 25 % na 30 % za približno 250 milijard dolarjev vrednega kitajskega blaga), Kitajska pa bo uvozila za od 40 do 50 milijard dolarjev ameriških kmetijskih izdelkov. Trump je sporočil, da sta po njegovem mnenju obe strani zelo blizu zaključka trgovinske vojne in da bo za zapis končnega dogovora potrebnih pet tednov. Delni dogovor, ki predstavlja največji korak k reševanju 15 mesečne trgovinske vojne med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, je razveselil vlagatelje in obarval borze v zeleno. Na zaslužke borz pa so v preteklem tednu vplivali tudi podatki o stanju ameriškega potrošnika. Padec števila novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost je prekinil niz rasti števila zahtevkov iz preteklih tednov, petkov podatek o oktobrskem razpoloženju potrošnika (podatek objavlja Univerza v Michiganu) pa se je povečal že drugi mesec zapored. Dobro počutje ameriških gospodinjstev bi ob nadaljnji rasti plač in nižji inflaciji lahko podaljšalo najdlje trajajočo ekspanzijo ameriškega gospodarstva.

Pozitiven sentiment je na borze vnesla tudi objava dogovora predstavnikov Združenega kraljestva in Irske o okrepitvi pogajanj glede brexita. Znižanje verjetnosti brexita brez dogovora je okrepilo lokalni funt in dvignilo vrednost britanskega borznega indeksa za več kot 5 %, kar predstavlja najvišjo tedensko rast v zadnjih devetih letih. Po ocenah bi izstop države brez dogovora oklestil dobičke bančnih družb za 25 %, zaradi česar ni presenetljivo, da so bile največje zmagovalke preteklega tedna družbe iz finančnega sektorja, pri čemer je denimo Royal Bank of Scotland pridobila kar 14,4 % vrednosti.

Tudi v zadnjem tednu se je kazal vpliv zaostrovanja trgovinskih pogojev in posledičnega ohlajanje globalnega gospodarstva na izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo. Avgusta so Nemci na mesečni ravni zabeležili krčenje izvoza (-1,8 %), že drugi mesec zapored pa so se na mesečni ravni zmanjšala tudi tovarniška naročila (-0,6 %). Kljub slabšim gospodarskim podatkom je osrednji nemški borzni indeks DAX na krilih optimizma tako na stari celini kot onkraj Atlantika na tedenski ravni zabeležil porast v višini 4,2%. Med posameznimi podjetji je izstopal proizvajalec programske opreme SAP, čigar tečaj delnice je na račun odličnih preliminarnih poslovnih rezultatov za tretje četrtletje porasel za 8,4 %.

Kljub nestabilnemu preteklemu četrtletju, ko so trgovinske napetosti in počasnejša globalna gospodarska rast vnašala negotovost na borze, smo glede na razplet zadnjih dogodkov na dobri poti, da borzni trgi leto zaključijo z nadpovprečnimi zaslužki. Ne glede na napredek pri kitajsko ameriških odnosih bodo naslednje faze dogovora, ki obsegajo vprašanja glede intelektualne lastnine in prenosa tehnologije kitajskim podjetjem, trajala še nekaj časa. A ohlajanje ameriškega gospodarstva je v luči tamkajšnjih predsedniških volitev prihodnje leto novembra pripomoglo k vsaj začesni umiritvi političnih napetosti. V prihodnjih tednih pa bo zanimanje vlagateljev poleg brexita ponovno usmerjeno v podjetja, ki pričnejo z objavami poslovnih rezultatov za tretje četrtletje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja