16. 09. 2013

Čeprav naj bi bil september, sodeč po zgodovinskih podatkih, eden izmed najmanj donosnih mesecev, zaenkrat letošnje donosnosti delnic po svetu tega ne potrjujejo. Delniški trgi so na račun solidnih gospodarskih podatkov po svetu in umiritve sirijske negotovosti tudi pretekli teden zaključili z lepimi donosnostmi.

RegijaV zadnjem tednu (6.9.2013-13.9.2013)*Letos (31.12.2012 - 13.9.2013)*
Svet - MSCI World +1,12% +13,79%
ZDA - S&P 500 +1,02% +17,54%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,75% +11,36%
Japonska - Topix +1,99% +18,86%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +2,28% -7,13%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Po gospodarskih podatkih je pretekli teden presenetljivo izstopala Kitajska. Industrijska proizvodnja se je v avgustu (glede na enako obdobje lani) povzpela za visokih 10,4 %, obseg maloprodaje pa je po podatkih za avgust presenetil z letnim porastom v višini 13,4 %. Tudi rast kreditov, večji obseg investicij in višja rast izvoza potrjujejo preobrat in začetek okrevanja kitajskega gospodarstva.

Gospodarski podatki od drugod po svetu prav tako potrjujejo, da okrevanje počasi vendarle dobiva globalne razsežnosti. V ZDA se stopnja brezposelnosti (7,3 %) postopno, a vztrajno, niža. Tudi v preteklem tednu objavljeno manjše število novih zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti v ZDA je bil dodaten spodbuden signal. Nekoliko slabša od pričakovanj pa je bila objava anketnega indeksa potrošniškega zaupanja (izračunava ga University of Michigan), ki se je zaradi višjih davkov na plače in počasne rasti plač znižal na najnižjo raven od aprila, a je ob preostalih dobrih gospodarskih objavah ostal v senci. V Evropi je malenkost razočarala objava podatkov o industrijski proizvodnji, ki se je skrčila bolj od pričakovanj, objava indeksa zaupanja vlagateljev v evroobmočje (Sentix investor confidence) pa je nakazala vse večje zaupanje v okrevanje stare celine. Okrevanje je na račun ohlapne denarne politike in fiskalnih ukrepov solidno tudi na Japonskem, kjer predsednik vlade Abe namerava v kratkem zagotoviti še dodatne strukturne reforme v obliki davčnih sprememb. Navedeni ukrepi se že tudi kažejo v solidni gospodarski rasti.

V ZDA so v preteklem tednu izjemne donosnosti dosegale družbe iz dejavnosti gradnje hiš, na drugi strani seznama pa so se zaradi kritik nove verzije mobilnih telefonov znašle delnice družbe Apple. Ob predstavitvi nove različice so kritiki ocenili, da ima le-ta previsoko ceno in zelo malo novih funkcionalnosti. Delnica družbe je na dan po objavi upadla za -5,74 %. V ameriškem tehnološkem sektorju se je poleg Appla prejšnji teden v medijih pojavila tudi družba Twitter, ki je javno oznanila, da je ameriškemu organu za nadzor (SEC) že oddala dokumentacijo za začetek kotacije na organiziranem trgu delnic. V Evropi so pri donosnostih prevladale delnice iz skupine dejavnosti Javne storitve. Delnice družb RWE, E.ON, GDF Suez in ENEL so bile med najbolj donosnimi zaradi špekulacij, da bo Nemčija omejila subvencije obnovljivim virom energije. Med nadpovprečno donosnimi je bila tudi delnica družbe Glencore, ki je ob objavi predvidenih prihrankov zaradi sinergij ob združitvi z Xstrato poskočila za +3,33 %. Na Japonskem so bile po donosnosti v ospredju delnice družb, za katere se špekulira, da bodo na račun Olimpijskih iger leta 2020 dosegle višje prihodke in dobičke. Delnice gradbenika Tokyu Construction so, na primer na tedenski ravni porasle za +148,8 %.

Če se je vojaški napad na Sirijo še pred dvema tednoma zdel skoraj neizogiben, se je verjetnost le-tega v zadnjih dneh močno zmanjšala. Ruski predlog, naj Sirija prepusti kemično orožje mednarodnemu nadzoru in se s tem izogne vojaškemu posredovanju, je bil v začetku tedna pozitivno sprejet tako s sirske kot tudi ameriške strani in je močno pomiril vlagatelje. Tekom vikenda pa je bil med ZDA in Rusijo že sklenjen tudi dogovor o predaji in uničenju kemičnega orožja, kar dodatno znižuje geopolitično negotovost.

V tednu pred nami bo za delniške trge verjetno ena pomembnejših novic odločitev Ameriške centralne banke, v kakšnem obsegu bo zmanjšala denarne spodbude, ki jih je decembra lani povečala z namenom zagona gospodarstva. Sodeč po trenutnih pričakovanjih bo ob nadaljevanju okrevanja v ZDA umik denarnih spodbud postopen, kar je v kombinaciji z globalnim okrevanjem in hkratnim umiranjem geopolitičnih tveganj lahko dobra popotnica za naložbe v delnice, slaba pa za zlato, ki je v preteklem tednu izgubilo -5,6 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja