23. 12. 2019

Vlagatelji so pozdravili boljše gospodarske kazalce, ki nakazujejo pospešitev globalne gospodarske rasti in zmanjšanje negotovosti glede trgovinskih vojn po umiku napovedanih carin.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (13.12.2019-20.12.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-20.12.2019)

Svet - MSCI World*

+1,76%

+32,30%

ZDA - S&P 500*

+2,12%

+35,60%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,57%

+28,38%

Japonska - Topix*

-0,15%

+23,75%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,43%

+21,97%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Globalne borze so predpraznični teden zaključile večinoma optimistično. Ameriški delniški indeks je imel najboljši teden po septembru letos, a je po donosnosti vseeno zaostal za trgi v razvoju. Po napovedi trgovinskega dogovora konec prejšnjega tedna sta Donald Trump in Ši Džinping prešla od besed k dejanjem. ZDA so umaknile napovedano dodatno zvišanje carin na kitajsko blago in Kitajska je sporočila, da ne bo uvedla dodatnih povračilnih carin. Kitajska je konec tedna celo napovedala znižanje določenih carin po novem letu in vse bolj kaže, da bi januarja lahko bil podpisan prvi del dogovora. Spodbudni so bili tudi gospodarski podatki, saj sta tako industrijska proizvodnja kot maloprodaja na Kitajskem presegli pričakovanja. Industrijska proizvodnja je novembra na letni ravni porasla za 6,2 odstotka, kar je najvišja rast po juniju 2019 in je pretežno posledica hitrejše rasti proizvodnje, rudarstva in storitev.

Dobri podatki so prihajali tudi iz ZDA. Kazalec ameriške centralne banke FED o pričakovanih gospodarskih razmerah v naslednjih 6 mesecih je skočil na najvišjo vrednost v zadnjih 5 mesecih. Industrijska proizvodnja je presegla pričakovanja, gradnja novih domov v ZDA pa je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 12 mesecih. Dva predstavnika ameriške centralne banke sta izpostavila, da ob nizki inflaciji lahko pričakujemo, da se centralni banki kljub izboljšanju kazalnikov ne bo mudilo z dvigom obrestnih mer. Krivulja obrestnih mer v Ameriki je ponovno postala bolj strma in nakazuje, da se je zaradi izboljšanja gospodarskih kazalcev zmanjšal strah pred recesijo.

Boris Johnson je pretekli teden predstavil nov načrt trgovinskega dogovora z Evropsko unijo in ponovno zbudil strah trdega Brexita. Kljub nadaljevanju sage o Brexitu so vlagatelji, tudi na račun boljših gospodarskih objav, ostali optimistični. V evroobmočju je zasebni sektor decembra zabeležil zmerno rast proizvodnje. Kompozitni indeks proizvodnje je decembra znašal 50,6 točke in nakazuje na gospodarsko okrevanje. Tudi situacija v nemškem gospodarstvu se izboljšuje, saj se je razpoloženje nemških podjetnikov, ki ga meri inštitut za ekonomske raziskave IFO iz Münchna, povečalo že tretji mesec zapored. V evroobmočju se je inflacija novembra 2019 okrepila na 1 odstotek, a ostaja krepko pod ciljno inflacijo Evropske centralne banke. Ob dobrih makroekonomskih podatkih so se kot prvi opogumili švedski centralni bankirji, ki so dvignili obrestno mero z -0,25 odstotka na 0 odstotkov in končali obdobje negativnih obrestnih mer na Švedskem.

V Aziji so vlagatelji pozdravili odločitev indijske centralne banke, da bo kupila za 1,3 milijarde evrov dolgoročnih državnih obveznic in prodala kratkoročne obveznice v enaki vrednosti. Pričakovani rezultat ukrepa po vzoru ameriške centralne banke FED iz leta 2011 je povečanje kreditne aktivnosti bank in znižanje dolgoročnih stroškov financiranja za podjetja. Japonska je bila črni raček tega tedna po sprejemu rekordnega finančnega proračuna v višini 850 milijard evrov. Izdatki za socialno varnost bodo namreč zaradi staranja prebivalstva vodili v finančni primanjkljaj v višini 2,9 odstotka in še povečali javni dolg najbolj zadolžene države na svetu.

Nazaj