02. 12. 2013

Pretekli teden gospodarskih objav ni manjkalo, a odziv vlagateljev je bil precej medel. Deloma lahko to pripišemo predprazničnemu vzdušju, deloma pa odsotnosti objav, ki bi za vlagatelje predstavljale večje presenečenje. Dodatno je v minulem tednu vrednost dolarja proti evru spet upadla, tako so bile donosnosti ameriških delniških indeksov, merjene v evrih, negativne.

RegijaV zadnjem tednu (22.11.2013-29.11.2013)*Letos (31.12.2012 - 29.11.2013)*
Svet - MSCI World -0,02% +18,18%
ZDA - S&P 500 -0,29% +22,99%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,74% +16,26%
Japonska - Topix -0,68% +19,69%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,55% -6,26%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V Evropi je bilo v zadnjem tednu nanizanih kar nekaj spodbudnih objav, ki so nakazale na krepitev razmer in umiritev tveganj v regiji, evropske delnice so bile v preteklem tednu tako med bolj donosnimi. Tu lahko izpostavimo predvsem anketne indekse o podjetniškem, gospodarskem in industrijskem razpoloženju, ki so v novembru presegli pričakovanja, ter tudi spodbudno poročilo Financial Stability review, pripravljeno s strani Evropske centralne banke. Umiritev tveganj je v poročilu podkrepljena predvsem z dejstvom, da so se indikatorji, ki merijo sistemsko tveganje, vrnili na ravni izpred krize. V poročilu je izpostavljeno tudi izboljševanje gospodarskih podatkov, a s precej raznoliko dinamiko po posameznih državah.

Med uspešnimi članicami evroobmočja lahko zopet izpostavimo Nemčijo. V preteklem tednu je to dodatno podkrepila spodbudna objava indeksa razpoloženja nemških potrošnikov, ki je na najvišji ravni v zadnjih šestih letih. Omenjeno je povezano predvsem z rekordno nizko stopnjo brezposelnosti in višjimi pričakovanji razpoložljivega dohodka. V preteklem tednu je bil, v okviru oblikovanja nove koalicije, sklenjen tudi dogovor o minimalni plači. Zelo dobro okreva tudi angleško gospodarstvo, kar je povezano predvsem z okrevanjem nepremičninskega sektorja. Cene nepremičnin so namreč v zadnjem letu porasle za kar 7 %, kar je najhitrejša rast v zadnjih 3 letih. Na omenjeno se je pretekli teden že odzvala angleška centralna banka (BoE), ki bo zaradi dobrega (in od pričakovanj precej boljšega) okrevanja predčasno zaustavila program spodbud za nakup nepremičnin, kot nadomestilo pa uvedla spodbude v obliki nižjih obrestnih mer za mala podjetja.

Močne denarne spodbude japonske centralne banke pa so vidne v opazni krepitvi indeksa cen življenjskih potrebščin in rasti industrijske proizvodnje. Tudi razpoloženje med malimi in srednje velikimi podjetji na Japonskem se je v novembru ponovno precej izboljšalo ter doseglo najvišjo raven v zadnjih sedmih letih. Denarne spodbude so torej že spodbudile gospodarsko aktivnost, nadaljnja in bolj vzdržna prihodnja gospodarska rast na Japonskem pa je pogojena še z izvedbo strukturnih reform in uravnoteženjem državnega proračuna. Predvsem višanje prometnega davka za slednji namen je »dvorezen meč«. Prepočasno zniževanje proračunskega primanjkljaja namreč niža kredibilnost države, po drugi strani pa višji prometni davek duši gospodarsko rast in proračunske prihodke.

V ZDA je bilo na delniškem trgu v preteklem tednu zaradi Zahvalnega dne vzdušje že bolj praznično. Vlagatelji so pozornost usmerili predvsem v obseg predpraznične prodaje, ki je navadno dober pokazatelj stopnje gospodarskega okrevanja. Po oceni organizacije National Retail Federation naj bi obseg maloprodaje v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta porasel za 4 %, kar je malenkost bolje kot lani (3,5 %). Na osnovi obetov o boljši prodaji so med drugim porasle delnice družbe Apple, za katerimi je dober teden tudi zaradi izjemno uspešne prodaje na Japonskem. Delnice družbe Apple so na tedenski ravni porasle za 5,59 %.

Med gospodarskimi objavami v ZDA je pozitivno presenetil podatek o številu novih gradbenih dovoljenj, ki je ponovno potrdil, da se okrevanje ameriškega nepremičninskega sektorja nadaljuje. Spodbudno sta presenetila tudi pokazatelja rasti, vodilni indikator in anketni indeks pričakovane gospodarske aktivnosti (indeks Chicago PMI). Da ameriško okrevanje vendarle ni brez zavor, sta pokazala podatka o nekoliko nižjem potrošniškem zaupanju ter o nižji ravni naročil trajnih dobrin. Gospodarski podatki, objavljeni v naslednjih tednih, bodo še dopolnili sliko o dinamiki okrevanja največjega gospodarstva. To bo temelj za prihodnjo odločitev o časovnem okviru umika monetarnih spodbud s strani ameriške centralne banke (FED).

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja