13. 01. 2014

Znaki okrevanja evropskega gospodarstva in zaveza Evropske centralne banke (ECB) o nadaljevanju ohlapne denarne politike so se odrazili v znižanju stroškov zadolževanja t.i. PIIGSS držav. V ZDA so bili največje presenečenje mešani podatki s trga delovne sile. Cene delnic so se na obe zgodbi odzvale z rahlo pozitivno donosnostjo.

RegijaV zadnjem tednu (03.01.2014-10.01.2014)Letos (31.12.2013- 10.01.2014)*
Svet - MSCI World +0,12% +0,56%
ZDA - S&P 500 +0,17% +0,60%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,71% +0,51%
Japonska - Topix +1,70% +1,70%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,37% -2,35%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Portugalska je pretekli četrtek ob presežnem povpraševanju (11 mrd EUR) izdala 5-letne obveznice v skupni vrednosti 3,25 milijard EUR. Pred izstopom iz 3-letnega programa mednarodne pomoči ta država tako ponovno pridobiva zaupanje na kapitalskih trgih. Vlagatelji so čedalje bolj optimistični tudi glede ostalih problematičnih držav evroobmočja, kar nakazuje tudi zniževanje obrestnih mer na njihov dolg. Obrestne mere na 10-letni španski državni dolg so se tako že drugi teden zapored znižale proti 4-letnemu minimumu (3,78 %). Podobno velja tudi za irske 10-letne državne obveznice, katerih donosnost se je po novicah o koncu mednarodne pomoči znižala na najnižje nivoje po letu 2006. Spodbudne gospodarske novice pa še naprej prihajajo iz Nemčije, kjer izvoz, industrijska proizvodnja in vrednost naročil še vedno rastejo. Pomemben je tudi prispevek ECB, ki ohranja rekordno nizko referenčno obrestno mero, hkrati pa se je zavezala k nadaljnji ohlapni monetarni politiki, v kolikor bi se to izkazalo za potrebno. Kljub temu je okrevanje evropskega gospodarstva še vedno krhko in povezano z znatnimi tveganji. Brezposelnost v evroobmočju je namreč še vedno na relativno visoki stopnji, nekatere države kot sta Grčija in Italija se še naprej spopadajo z visokim javnim dolgom, skrbi pa tudi nezmožnost francoske politike pri pospeševanju gospodarske rasti Francije.

Zadnji podatki z ameriškega trga dela so bili sprejeti z mešanimi občutki. Stopnja brezposelnosti je sicer v mesecu decembru pozitivno presenetila, saj se je znižala s 7 % na 6,7 % in je na najnižji točki od oktobra 2008, a je to po drugi strani predvsem posledica upada delovne sile, ki se je zmanjšala za skoraj 350 tisoč delavcev. Obratno je podatek o le 74 tisoč novo ustvarjenih delovnih mestih v decembru razočaral tudi največje pesimiste, a vzroke za to lahko iščemo predvsem v slabih vremenskih razmerah, saj se zaradi vremena približno 270 tisoč delavcev v gradbeništvu in drugih dejavnostih na prostem ni zglasilo na delovnem mestu. Ameriški podatki s trga delovne sile, objavljeni pretekli teden, so bili mešani in so nekoliko povečali negotovost glede ukrepov ameriške centralne banke (Fed). Glede na to, da je bil vzrok znižanja stopnje brezposelnosti precej tehnične narave, se pod vprašaj postavlja zagotovilo Fed-a, da se bo ob znižanju stopnje brezposelnosti pod 6,5 % zaostrila denarna politika.  

Na Kitajskem so proizvodne cene decembra na letni ravni padle za 1,4 %, kar nakazuje na nadaljnje težave proizvodnega sektorja in je še spodbudilo špekulacije o težavah kitajske vlade pri spodbujanju gospodarstva. Slabo kaže tudi izvoznikom, saj se je decembra izvoz povečal manj od pričakovanj, dodatne skrbi povzroča tudi nadaljnja apreciacija renminbija. Nekoliko več optimizma vliva povečevanje uvoza, saj nakazuje na rast domačega povpraševanja, ki je pomemben dejavnik gospodarske rasti. Tudi novice iz Indije niso preveč optimistične, saj je tam izvoz prav tako zaostajal za pričakovanji, še bolj pa vlagatelje skrbi 1,6-odstotni padec industrijske proizvodnje. Pomembnejša azijska gospodarstva se tako že nekaj časa spopadajo z ohlajanjem gospodarske rasti, kar se pozna tudi na kapitalskih trgih, saj so bile delnice iz te regije v preteklem letu in tem tednu med manj donosnimi.

Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen AG je objavil spodbudne poslovne rezultate. V preteklem letu so namreč prodali prek 9,7 milijonov avtomobilov in tovornih vozil, navdušuje pa predvsem rast prodaje luksuznih znamk, kot sta Audi in Porsche. Največjo rast prodaje so zabeležili na največjem trgu avtomobilov, Kitajski, kjer so prvič v zadnjih devetih letih prodali več avtomobilov kot njihov največji konkurent General Motors, s čimer so več kot nadoknadili rahel upad prodaje v ZDA. V družbi so optimistični tudi za letošnje leto, saj pričakujejo podoben trend rasti.

 

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja